Η Αντίφαση δύο Θεσμικών Εκπροσώπων

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τις τοποθετήσεις δύο θεσμικών εκπροσώπων στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, για το συζητούμενο την Δευτέρα 4/5/20 νομοσχέδιο για ζητήματα περιβάλλοντος, διακρίναμε αντιφάσεις ενδεικτικές του ύφους εκπροσώπησης και άσκησης πολιτικής, δύο φορέων όπως το ΓΕΩΤΕ και το ΤΕΕ.
Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕΕ) κ. Σπύρος Μάμαλης στάθηκε επικριτικός στο ν/σ του υπουργού κ. Χατζηδάκη, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι, το ΓΕΩΤΕΕ ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας ΔΕΝ εκλήθη να καταθέσει τις απόψεις του, ως είθισται, κατά την κατάρτιση του ν/σ και επίσης κατήγγειλε πως ”άνθρωποι που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, θα αποφασίζουν αν κάτι είναι δάσος…”. Αυτή η παρατήρηση χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός, εκφράζοντας -όπως είπε- την προσωπική του άποψη για το ν/σ και όχι την άποψη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ το οποίο και (έπρεπε να) εκπροσωπεί, χαρακτήρισε το ν/σ για το περιβάλλον ”πολύ φιλόδοξο νομοσχέδιο…”. Η άποψη όμως της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ δεν αποτυπώνεται στα πρακτικά της Συνεδρίασης…Οι λοιπές τοποθετήσεις των φορέων, ήσαν αντίστοιχες με τον περιβαλλοντικό χώρο που καθεμία εκφράζει, με τις περισσότερες να χαρακτηρίζουν το ν/σ ”περιβαλλοντοκτόνο”…
Από μία πρώτη πάντως ανάγνωση, διαπιστώνεται πως αυτό μεταξύ άλλων,
= επιτρέπει τη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, σε προστατευόμενες περιοχές Natura,
= νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές σε δασικές περιοχές,
= καταργεί την αναγκαιότητα των γνωμοδοτήσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από την αδειοδότηση έργων και λατομικών δραστηριοτήτων…
Ωστόσο τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, θα μάθουμε ενδεχομένως περισσότερα για την τύχη του και την τύχη του περιβάλλοντος μέσα από τις διατάξεις του που θα σχολιαστούν αναλυτικά από τους εκπροσώπους των κομμάτων του κοινοβουλίου.
Εκείνο που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται πως διδαχθήκαμε από την κρίση της Πανδημίας, όπου τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, συνδέουν την επικράτηση των ιών και επιθετικότητα των Ιογενών λοιμώξεων στον άνθρωπο, με την καταστροφική παρέμβαση του ίδιου του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και την αποψίλωσή της βλάστησης, για χάρη της βιομηχανικής/εμπορικής δραστηριότητας.
Ενδεχομένως και οι αντιφατικές τοποθετήσεις των δύο Προέδρων στην Επιτροπή της Βουλής να σχετίζονται με τις διαφορετικές αντιλήψεις που εν-υπάρχουν στην κοινωνία μας και ευθυγραμμίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον…
Οψόμεθα.
* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ.