(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: O ρόλος της εμπορικής επιχειρηματικότητας στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό – Ο εμπορικός κόσμος στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης

O ρόλος της εμπορικής επιχειρηματικότητας στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Πάτρας, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αναδείχτηκε στην ημερίδα «Η Εμπορική Επιχειρηματικότητα στην Πάτρα» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του ΙΝ.ΕΜ.Υ/ΕΣΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ο εμπορικός κόσμος στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης παρουσίαση μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. «Το πιο πολύτιμο κεφάλαιό μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η ΕΣΕΕ έδωσε έμφαση σε δημόσιες παρεμβάσεις θέτοντας σε προτεραιότητα, τη διεκδίκηση της πρώτης κατοικίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, την ενίσχυση της ρευστότητας, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση της ψυχολογίας στην αγορά. Το 2019 είναι ένα γεμάτο εκλογικό έτος και η οικονομία το μόνο που δεν χρειάζεται είναι αντιπαραθέσεις. Απαιτείται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στόχος της ΕΣΕΕ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και συσπείρωση γύρω από τις εμπορικές μας οργανώσεις και η κινητοποίηση όλων των εμπορικών συλλόγων», τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Ρώρος, υπενθύμισε ότι ο εμπορικός κόσμος ήταν πάντοτε παρών σε όλες τις αναπτυξιακές προσπάθειες. Επεσήμανε πως ο ΕΕΣΠ στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. «Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μία σειρά από αιτήματα του εμπορικού κλάδου. Βασικές μας προτεραιότητες οι 120 δόσεις, ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, η μείωση των φορολογικών βαρών, η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η συμπερίληψη των επαγγελματικών δανείων σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και προστασία, η δημιουργία ειδικού σκοπού Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για κ.α.» Ο  Σύλλογος δρομολόγησε και αναπτυξιακές δράσεις, όπως το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, το οποίο πέρα από την ενίσχυση της εμπορικής επιχειρηματικότητας αφορά και σε αστικές παρεμβάσεις στη ζώνη υλοποίησης του. Προχώρησε επίσης στην ψηφιοποίηση του αρχείου του, ενώ ενέταξε την επισκευή του κτιρίου στο πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του ΤΑΣ. «Οι πληγές που άφησε η κρίση στο εμπόριο είναι πολλές, όμως μπορούν να επουλωθούν με συστηματική, συλλογική και έντονη προσπάθεια. Ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ανταγωνιστικές εμπορικές επιχειρήσεις με σύγχρονες αναφορές στο κοινωνικό και οικονομικό προφίλ της Πάτρας», κατέληξε.

Η Διευθύντρια ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ,  Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παν. Κρήτης Βάλια Αρανίτου παρουσίασε στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2018 που αφορούν την Πάτρα, την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Τόνισε πως το εμπόριο στη Δυτική Ελλάδα συγκεντρώνει το 18% του συνόλου των νομικών μονάδων, καταλαμβάνει το 47,2% του συνολικού κύκλου εργασιών και συνεισφέρει το 18,6% της συνολικής απασχόλησης. «Συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό επιταχυντή της τοπικής οικονομίας», είπε και ανέδειξε τις έντονες ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις, οι οποίες είναι γνώρισμα και της Πάτρας, καθώς ο δήμος Πατρέων συγκεντρώνει το 69,7% του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων, με το δήμο Αιγιαλείας να ακολουθεί με 18,2%. Η κα Αρανίτου σχολίασε τους αρνητικούς δείκτες που καταγράφει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολούθως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Κωνσταντίνος Τσεκούρας  μίλησε για την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας τις διαφορές μεταξύ επιχειρηματικότητας ανάγκης και ευκαιριών. Τόνισε πως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες επικρατεί η επιχειρηματικότητα της ανάγκης, ενώ στις ανεπτυγμένες η επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας. Επεσήμανε πως η επιχειρηματικότητα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά, την ανακάλυψη, την αξιολόγηση και την εκμετάλλευση, ενώ υποστήριξε πως η καινοτομία αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιχειρηματική προσέγγιση.

Ο Χαράλαμπος Αράχωβας από το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης του ΙΝΕΜΥ, ανέπτυξε τη δομή, τη διάρθρωση και τις προοπτικές της απασχόλησης στο εμπόριο. Τόνισε πως «παρά τις πιέσεις που δέχεται το εμπόριο καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, με μερίδιο 17,9% στη συνολική  απασχόληση.  Η απασχόληση στο εμπόριο ενισχύθηκε και φέτος, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό δημιουργώντας περίπου 6.200 νέες θέσεις εργασίας». Επίσης, ανέφερε ότι «οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά το λιανικό εμπόριο (3,6%) και την κατηγορία των μισθωτών – ανδρών (5,1%), τάση η οποία είχε διαφανεί από πέρσι. Παρουσίασε και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ότι σχεδόν 1 στους 5 νέους κάτω των 25 ετών που απασχολείται στο εμπόριο (21,5%), μερίδιο που κατέγραψε υποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (24,4%). Κλείνοντας, σχολίασε ιδιαίτερα το ποσοστό ανεργίας στην Πάτρα, που ενώ πανελλαδικά είναι 19,3% στην Αχαΐα είναι 33,7%(!).

Στην ημερίδα έγιναν επίσης, παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Χαράλαμπο Ανδρικόπουλο, τον Πρόεδρο ΣΕΒ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας Κλεομένη Μπάρλο, τον Πρόεδρο Περιφερειακού Τμήματος ΟΕΕ Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Βασίλη Αϊβαλή  Πρόεδρο ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γεωργόπουλος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση, καθώς και με την παρουσίαση των σύντομων βιογραφικών των πρώην προέδρων του Εμπορικού Συλλόγου, κ.κ. Αντωνόπουλου Παναγιώτη, Γκοτσόπουλου Χρήστου, Μπενετάτου Ανδρέα, Παυλίδη Ηλία, Στριφτούλια Νικολάου. Οι φωτογραφίες τους  αναρτήθηκαν στον προθάλαμο της κεντρικής αίθουσας συνεδριάσεων του ΕΕΣΠ.

Το απόγευμα στα γραφεία του ΕΕΣΠ συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ για 1η φορά στην πόλη μας.