(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Μαθητές του Αρσακείου επεξεργάζονται το σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 και ώρα Ελλάδος 12:46 μ.μ. έλαβε χώρα σεισμός ο οποίος έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με τη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,3 βαθμοί της κλίμακας Richter. Το επίκεντρο προσδιορίστηκε στον Κορινθιακό κόλπο κοντά στο Γαλαξίδι.

Οι μαθητές Μιχάλης Διαμαντάκης, Βαγγέλης Θεοδωράτος, Θανής Θωμάς, Ανδρέας Μαρούδας, Αρετή Μωραΐτη, Μικαέλα Παυλάκη, Άγγελος Πετράκης, Κωνσταντίνος Καρούμπαλος, Αλέξανδρος Λιαρόπουλος, Φώτης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Στασινόπουλος, Άννα Τζαβέλλα, Ευγενία Τζαγκαρούλη, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής του Σχολείου κ. Όλγας Σταυρουλοπούλου, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «School Seismology – Η Σεισμολογία στο Σχολείο και την Κοινωνία» σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τον υπεύθυνο Διευθυντή Ερευνών, Σεισμολόγο, Δρ. Νικόλαο Μελή επεξεργάστηκαν το σεισμό αυτό.

Εφάρμοσαν άσκηση εύρεσης επικέντρου με χρήση των καταγραφών από τον σταθμό 3 συνιστωσών P-Alert επιταχυνσιογράφο του Σχολείου. Υπολόγισαν την απόσταση του επικέντρου από τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών και προσδιόρισαν την κατευθυντικότητα του σεισμικού κύματος, δηλαδή τη διεύθυνση διάδοσής του. Επιβεβαίωσαν την επίλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εκτιμώντας ότι ο σεισμός έλαβε χώρα περίπου 40 Km ανατολικά των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, στον Κορινθιακό Κόλπο κοντά στο Γαλαξίδι. Στη συνέχεια υπολόγισαν την τιμή της Μέγιστης Επιτάχυνσης που αναπτύχθηκε στην περιοχή που βρίσκεται ο Επιταχυνσιογράφος του Σχολείου, καθώς και τις τιμές της επιτάχυνσης που κατέγραψαν οι υπόλοιποι σταθμοί του Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Τις τιμές αυτές τις σύγκριναν με τις τιμές της Μέγιστης Επιτάχυνσης που προτείνονται από τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και επιβεβαίωσαν ότι ο Αντισεισμικός Κανονισμός της χώρας μας καλύπτει πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας για σεισμούς μεγαλύτερους από τον δεδομένο.

Στις ακόλουθες εικόνες παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας που έγινε από τους μαθητές:

Εικόνα 1: Διάγραμμα από το οποίο πραγματοποιήθηκε γραφικά η εκτίμηση της απόστασης του επικέντρου από τον σταθμό του Αρσακείου (περίπου 40 km) βάσει της διαφοράς του χρόνου άφιξης των σεισμικών κυμάτων P και S.

Εικόνα 2: Χάρτης της περιοχής (google maps) στον οποίο διαγράφεται ο κύκλος ακτίνας 40 km (απόσταση του επικέντρου από τον σταθμό του Αρσακείου) και η θέση στην οποία εκτιμήθηκε ότι βρίσκεται το επίκεντρο βάσει της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων (40km Ανατολικά του Αρσακείου).

Εικόνα 3: Το σεισμόγραμμα (επιταχυνσιόγραμμα) στις τρεις συνιστώσες (κατακόρυφη, Βοράς-Νότος και Ανατολή-Δύση).

Εικόνα 4: Πίνακας με τις τιμές της μέγιστης επιτάχυνσης που κατέγραψε ο κάθε επιταχυνσιογράφος. (ARSA: Σταθμός Αρσακείων Σχολείων Πατρών)