Θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αντιπυρικής περιόδου

Με αφορμή την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στο οικοσύστημα της Στροφυλιάς μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που αποτέφρωσε περισσότερα από 1.500 στρέμματα χαλεπίου και πεύκης, η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Γιώργος Ρώρος δήλωσε:
«Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής που προστατεύεται από Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία, αλλά τελικά αποδείχτηκε… απροστάτευτο. Για ακόμη μία φορά κλαίμε πάνω από τις στάχτες την ώρα που τόσο ο Φορέας Διαχείρισης, όσο και οι οικολογικοί φορείς και οργανώσεις είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους αφανισμού του τεράστιου αυτού οικοσύστηματος.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που πολλές φορές στο παρελθόν είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία του σπάνιου, αυτού δάσους, η πυρκαγιά ανέκαθεν ήταν η μεγαλύτερη απειλή, όμως δεν… εισακούστηκε από τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να παραμένει εδώ και χρόνια ευάλωτο στις πιέσεις που δέχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αυτό πλέον που προέχει είναι να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να ξεκινήσει η αποκατάσταση του οικοσύστηματος, καθώς πρωταρχικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η προστασία της φύσης που οφείλουμε να παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές. Ακόμη λόγω των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αντιπυρικής περιόδου.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πλέον η χώρα μας, διέπεται από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, μετά την κατάρτιση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών».

Εκ της Δημοτικής Παράταξης
ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ