(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τελευταία παράσταση σήμερα για το έργο «Οι Τόποι είναι ήχοι»

Με την παράσταση «Οι Τόποι είναι ήχοι» του Γιάννη Ζουγανέλη  στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στην ενότητα «Θέατρο της Αφήγησης και της επινόησης – Αναμνήσεις από την Πάτρα» του ΔΗΠΕΘΕ.

Το Θέατρο σαν ο πιο αρχαίος και αναλλοίωτος τόπος συναθροίσεων γίνεται ο ευαίσθητος δέκτης των αλλαγών και τις καταγράφει με τα μέσα του, ώστε να διατυπωθεί μέσα από καινούργιες φόρμες το «επερχόμενο». Ελπιδοφόρο ή ζοφερό. Κάθε καινούργιο στο Θέατρο είναι μια επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των «από σκηνής» με τους «από την πλατεία». Βαθιά μυστική σχέση που καταλήγει σε κραυγή.

Για πρώτη έκφραση αυτού του εγχειρήματος επελέγη το θέμα να είναι η ίδια η πόλη της Πάτρας, οι δικοί μας άνθρωποι. Όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης, αναθέσαμε τις τρεις παραστάσεις Οι Τόποι είναι ήχοι του Γιάννη Ζουγανέλη, Ερόικα του Κοσμά Πολίτη και Πριμαρόλια της Αθηνάς Κακούρη σε καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και δημιουργούν σ’ αυτήν την πόλη, στη Μάρια Φλωράτου, στον Τηλέμαχο Τσαρδάκα και τον Φάνη Δίπλα.

ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΧΟΙ

Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων -έως και σήμερα 24 Μαρτίου 2019

Στο έργο παρακολουθούμε την πορεία του τουμπίστα Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό. Η παράσταση επικεντρώνεται στην παραμονή του Γιάννη Ζουγανέλη στην Πάτρα, όπου ήρθε ως υπαξιωματικός του στρατού. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στην περίοδο της αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Οι τόποι διαμορφώνουν την ψυχή μας. Οι τόποι ενώνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η Πάτρα του 1959, η πόλη που γνώρισε ο Γιάννης Ζουγανέλης διαφέρει σε πολλά από την Πάτρα του 2019. Αφηγούμαστε την ιστορία του διάσημου τουμπίστα 60 χρόνια μετά και αναζητούμε τα ίχνη μιας άλλης εποχής στην Πάτρα του σήμερα. Οι καιροί αλλάζουν, οι γειτονιές μεταμορφώνονται, αλλά το αποτύπωμα της ζωής που πέρασε, παραμένει στις ιστορίες των ανθρώπων…σαν απόηχος. Οι τόποι είναι ήχοι.

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Μάρια Φλωράτου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Επιμέλεια Μουσικής: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

Επιμέλεια Ήχου: Γαβριήλ Καμάρης

Κίνηση: Κατερίνα Τασσύ

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βίντεο: Κωνσταντίνος Σπανομαρίδης

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς.

Στην παράσταση συμμετέχει η Μπάντα του Δήμου Πατρέων και οι πολίτες της Πάτρας: Παναγιώτης Αναστασόπουλος, Χρύσα Αναστασοπούλου, Χλόη Αντωνοπούλου, Άντυ Γάτσου, Χρύσα Γάτσου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Ηλίας Ηλιόπουλος, Νίκος Καλαντζής, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Αλεξία Μάγνη, Πέτια Πέτκοβα, Θεμιστοκλής Τακόπουλος, Ελευθερία Τσακίρη.

Το κείμενο Όλα τούμπα είναι του Κωνσταντίνου Μάγνη

Τα αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Ερνέστου Τσίλλερ με το Θεόφιλο Χάνσεν είναι ευγενική παραχώρηση της Μαριλένας Ζ. Κασσιμάτη από την Αλληλογραφία Ερνέστου Τσίλλερ [Αθήνα] – Θεόφιλου Χάνσεν. Εκδ. ΜIET Αθήνα 2019. Στην ηχογράφηση της επιστολής του Ερνέστου Τσίλλερ ακούγεται η φωνή του Νικόλα Χανακούλα.

Για κρατήσεις στο 2610273613 και www.ticketservices.gr

Γενική Είσοδος 8 ευρώ.

Παραστάσεις: 15 και 16 Μαρτίου στις 21:00, 17/3 στις 19:00

21, 22, 23 Μαρτίου στις 21:00

24 Μαρτίου στις 19:00.

Οι φωτογραφίες είναι του Βαγγέλη Τσινιά.