Βενεζουέλα: Έρευνα του γενικού εισαγγελέα κατά του Γκουαϊδό για το μπλακ άουτ


Τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Χουάν Γκουαϊδό βλέπουν πίσω από το γενικό μπλακάουτ που έπληξε τη χώρα, οι αρχές της Βενεζουέλας. Η τελευταία εξέλιξη θέλει τον γενικό εισαγγελέα της λατινοαμερικάνικης χώρας να ξεκινά έρευνα κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον οποίο θεωρούν ως τον ηθικό αυτουργό και ίσως εντολέα του μπλακ άουτ.

Ο γενικός εισαγγελέας, Tareck William Saab έδωσε εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης «στο σαμποτάζ που βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι». Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο θεωρεί ότι ο Γκουαϊδό έδωσε την εντολή για την καταστροφή του ηλεκτρικού δικτύου, την περασμένη Πέμπτη.

«Ξεκινήσαμε νέα έρευνα, η οποία θα προστεθεί σε εκείνη που είχαμε ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου, κατά του Χουάν Γκουαϊδό για τις ευθύνες του αναφορικά με τη δράση του ως ιθύνων νους στις επιθέσεις που έγιναν στο ηλεκτρικό δίκτυο και στο μπλακ άουτ που είχαν ως συνέπεια», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας.

Ο κ. Saab υποστήριξε ότι ο Γκουαϊδό κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας να προβούν σε εγκληματικές πράξεις, προκαλώντας τον κόσμο να διαπράξει βίαιες ενέργειες. «Το σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δεν είναι μία περιστασιακή ενέργεια. Εντάσσεται στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας να ανατραπεί η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας, με όσα είπε παραπάνω, ανοιχτό το ενδεχόμενο δίωξης του Χουάν Γκουαϊδό και για πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

 

Για έκτη μέρα στο σκοτάδι η χώρα

Τα προβλήματα στη Βενεζουέλα εντείνονται, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι για έκτη μέρα. Σύμφωνα με τον Χούλιο Κάστρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Doctors for Health, 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δημόσια νοσοκομεία μετά το μπλακ άουτ.

Τα νοσοκομεία δίνουν συνεχή μάχη να λειτουργήσουν, ενώ τα τρόφιμα σαπίζουν στη ζέστη και οι εξαγωγές από τον κυριότερο πετρελαϊκό σταθμό της χώρας έχουν σταματήσει.

Α και το ρεύμα σήμερα έχει επανέλθει σε πολλά τμήματα, σύμφωνα με μαρτυρίες, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε περιοχές της πρωτεύουσας Καράκας και του δυτικού τμήματος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τον Τραμπ για σαμποτάζ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι οργάνωσε, αυτό που αποκάλεσε, μια εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση εναντίον του δικτύου υδροηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας» είπε ο Μαδούρο από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες χθες το βράδυ.

«Είναι μια τεχνολογία που μονάχα η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει».