Ηχηρό «χαστούκι» στον Τραμπ: Δικαστής διέταξε την επιστροφή της διαπίστευσης του δημοσιογράφου του CNN


Το CNN είχε υποβάλει μήνυση κατά του Τραμπ, μετά την δημόσια σύγκρουσή τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως έχασε τη μάχη με το CNN, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την ανάκληση της απαγόρευσης εισόδου του δημοσιογράφου του δικτύου, Τζιμ Ακόστα στο Λευκό Οίκο και την επιστροφή της διαπίστευσής του.

Η απόφαση του δικαστή Τίμοθι Κέλι θεωρείται η πρώτη νίκη για το CNN στην υπόθεση. «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στον Τύπο για την υποστήριξή τους αυτήν την εβδομάδα, αλλά και τον δικαστή για την απόφαση που έλαβε σήμερα».

Το CNN είχε υποβάλει μήνυση κατά του Τραμπ, μετά την δημόσια σύγκρουσή τους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζιμ Ακόστα με επιμονή ρωτούσε τον Τραμπ σχετικά με το καραβάνι των μεταναστών που κινείται προς τις ΗΠΑ και για τα περί «εισβολής» που έχει πει. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε φραστικά στον δημοσιογράφο και το τηλεοπτικό δίκτυο.

«Πρέπει να αφήσεις εμένα να κάνω κουμάντο στη χώρα και εσύ στο CNN. Αν το κάνατε καλύτερα θα είχατε μεγαλύτερη τηλεθέαση», είπε.

«Θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν αποφάσισα επί του ζητήματος της παραβίασης της Πρώτης Τροπολογίας» επισήμανε ο δικαστής.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει «προσωρινά» το δημοσιογραφικό πάσο του δημοσιογράφου του CNN.

«Σήμερα, η Δικαιοσύνη ξεκάθαρα ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζεται ένα απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στον Λευκό Οίκο, το οποίο συνδέεται με την Πρώτη τροπολογία (του Συντάγματος)» επισήμανε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

«Σε συμφωνία με την απόφαση του δικαστηρίου, επαναφέρουμε προσωρινά τη διαπίστευση του δημοσιογράφου. Επιπλέον, θα εφαρμόσουμε κανόνες και διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συνεντεύξεις τύπου θα διεξάγονται στο μέλλον με μετρημένο και ισορροπημένο τρόπο» συμπλήρωσε η Σάντερς.

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο δημοσιογράφος του CNN είπε σε δημοσιογράφους:

«Ας επιστρέψουμε στη δουλειά».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN σημείωσε σε μια ανακοίνωση ότι «ανυπομονεί για την έκδοση μιας οριστικής απόφασης εντός των επόμενων ημερών» κι ευχαρίστησε «όλους εκείνους που στήριξαν όχι μόνο το CNN αλλά έναν ελεύθερο, ισχυρό και ανεξάρτητο αμερικανικό Τύπο».