ΗΠΑ: Οι πολιτικοί απαγορεύεται να μπλοκάρουν τους επικριτές τους στα social media


Ενάντια στο Σύνταγμα έκρινε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ την πρακτική πολιτικού της Βιρτζίνια να μπλοκάρει για 12 ώρες τις αναρτήσεις ενός προσώπου που της ασκούσε κριτική στη σελίδα της στο Facebook.

Η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και μια παρόμοια υπόθεση, με ενάγοντα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη Νέα Υόρκη.

Παραβιάζει την ελευθερία του λόγου 

Το 4ο Εφετείο έκρινε ομόφωνα ότι η Φίλις Ράνταλ, η πρόεδρος του κομητειακού συμβουλίου του Λόουντουν, παραβίασε την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, που αφορά την ελευθερία του λόγου, επειδή απέκλεισε για 12 ώρες τον Μπράιαν Ντέιβισον από τον «τοίχο» της στον ιστότοπο.

Ο δικαστής Τζέιμς Γουίν απέρριψε το επιχείρημα της Ράνταλ ότι η σελίδα της είναι ιδιωτική, συμπεραίνοντας ότι το «διαδραστικό στοιχείο» της την καθιστά δημόσιο φόρουμ και ότι η ίδια προέβη σε παράνομες διακρίσεις.

Αντικρουόμενες οι αποφάσεις των δικαστηρίων

Μέχρι στιγμής, τα δικαστήρια έχουν εκδώσει αντικρουόμενες αποφάσεις για το εάν οι σελίδες που διατηρούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιωτικές ή συνιστούν δημόσια φόρα.

Η σημερινή απόφαση είναι η πρώτη που λαμβάνεται από Εφετείο και κατά συνέπεια μπορεί να την επικαλεστούν άλλα δικαστήρια καθώς συνιστά προηγούμενο.

Σε αναμονή ο Ντόναλντ Τραμπ

Παράλληλα, η απόφαση ενδέχεται αν επηρεάσει και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που προσέφυγε στο 2ο Εφετείο του Μανχάταν, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Μάιο μια δικαστής, η οποία έκρινε ότι δεν επιτρέπεται να αποκλείσει τους επικριτές του από τον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Τραμπ έχει περισσότερους από 57 εκατομμύρια «ακολούθους» στο Twitter και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που τον εκπροσωπεί σ’ αυτήν την υπόθεση, υποστηρίζει ότι τον χρησιμοποιεί για να μεταφέρει τις απόψεις του και όχι ως πλατφόρμα για δημόσια συζήτηση, καθώς και ότι δεν είναι υποχρεωμένος, με βάση την πρώτη τροπολογία, να λαμβάνει μηνύματα που δεν επιθυμεί.