ΗΠΑ: Η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στους επόμενους 18 μήνες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα, είπε ο Μάθιου Πάλμερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας.

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», συνέχισε, εγκωμιάζονται τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, την οποίο χαρακτήρισε “τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη” στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Μάθιου Πάλμερ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο Σύμφωνο και είπε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.