Πιο γρήγορα – Πιο ψηλά – Πιο δυνατά

Ετος συμπλήρωσης μιας δεκαπενταετίας από την απόδοση της Γέφυρας στους χρήστες της, το 2019 γίνεται αφορμή για ταξίδια της μνήμης και του νου, ανάμεσα στο χτες και το σήμερα. Από μόνη της, η σύγκριση του «τι δεν είχαμε» με το «τι διαθέτουμε», οδηγεί σε συμπεράσματα που γίνονται τόσο πιο στέρεα, όσο η δοκιμασία τους στο χρόνο μεγαλώνει.
Από το μακρινό 1889 και την αναφορά του Χαρίλαου Τρικούπη στη ζεύξη, μέχρι το 2019, έτος που θα ολοκληρώσει την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, η αναδρομική θέα προς το στενό Ρίου – Αντιρρίου και την ευρύτερη περιοχή, γεννά αίσθηση ευρύτερης δικαίωσης.
Δικαίωσης του πολιτικού οραματισμού, της συνέχειας του κράτους και της υπεύθυνης αλλαγής σκυτάλης μεταξύ πολλών κυβερνήσεων διαφορετικών εποχών που -αξιοποιώντας τη στήριξη της ενωμένης Ευρώπης- οδήγησαν σε τελεσφόρηση ένα στρατηγικό σχεδιασμό.
Τον Αύγουστο του 2019 θα μετράμε δεκαπέντε χρόνια απρόσκοπτης μεταφορικής προσπελασιμότητας και συνεισφοράς μίας καίριας υποδομής στην ανάπτυξη του τόπου.
Ταυτόχρονα θα μετράμε το αποτέλεσμα της τεχνικής αριστείας στη συντήρηση της υποδομής αυτής. Παράλληλα, θα παρατηρούμε το απόσταγμα επιστημονικής (και όχι μόνο) καθημερινής εμπειρίας, να μεταλαμπαδεύεται ανά τον κόσμο.
Επιστέγασμα της παροχής δημόσιας υπηρεσίας ως προς το τεχνικό σκέλος μιας σύμβασης παραχώρησης, το τελικό λειτουργικό: Η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη – πελάτη, για τον οποίο η δικαίωση είναι δικαίωμα.
Δικαίωμα που οι παρούσες γενεές και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα θεωρούν κτήμα τους, αφού τόσο η Γέφυρα όσο και οι αυτοκινητόδρομοι -από και προς αυτήν- θα αποτελούν κομμάτια ενός νέου τοπίου σε μια παλιά χώρα, η οποία θα μετράει την πρόοδό της με μνήμες και εικόνες.
Η επιτυχία του εγχειρήματος της «Γέφυρας των Ελλήνων», θα καθιστά δικαιωματική τους απαίτηση την υπέρβαση του εκάστοτε εθνικού πήχη, στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.
Ετσι, κάθε ένας που θα βρεθεί στη θέση όπου βρεθήκαμε εμείς, αυτή δηλαδή των υλοποιητών και διαχειριστών ενός ονείρου, θα ξέρει ποιος είναι ο εργώδης μονόδρομος που τον περιμένει.
Σε χρόνια αρχαία διατυπώθηκε ως τρίπτυχο στην ήπειρό μας:
Πιο γρήγορα – Πιο ψηλά – Πιο δυνατά (Citius – Altius – Fortius).

Από τον Παναγιώτη Παπανικόλα
πρόεδρο & διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ