Οι μηνύσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν «γονατίσει» τους Αμερικανούς προσκόπους – Σκέφτονται τη χρεοκοπία!

Στην κήρυξη πτώχευσης οδηγούνται οι Πρόσκοποι της Αμερικής (Boy Scouts of America – BSA) εξαιτίας των τεράστιων δικαστικών εξόδων που έχουν επιβαρύνει την οργάνωση, μετά από εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών.

Η ιστορική ΜΚΟ, που αποτελεί το μεγαλύτερο και παλαιότερο σώμα προσκόπων στις ΗΠΑ, σκέφτεται να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 περί χρεοκοπίας, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η BSA έχει προσλάβει την φίρμα δικηγόρων Sidley Austin LLP για να αναλάβει την εκπροσώπησή της στις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή η εταιρεία ενδεχομένως θα εξετάσει και το σενάριο της πτώχευσης, αφού οι αποζημιώσεις τις οποίες διεκδικούν τα φερόμενα ως θύματα είναι δυσθεώρητες.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η ΜΚΟ ανέφερε ότι «συνεργάζεται με ειδικούς ώστε να διερευνηθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές και να διασφαλιστεί ότι ο εθνικός και τοπικός προγραμματισμός των Προσκόπων της Αμερικής θα συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Ένα από τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, ο Μάικλ Σέρμπαου, αναγνώρισε με δήλωσή του ότι τα δικαστικά κόστη από τις πολυάριθμες μηνύσεις σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν «γονατίσει» την BSA.

«Έχουμε την κοινωνική και ηθική ευθύνη να αποζημιώσουμε τα θύματα που δέχτηκαν κακοποίηση στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο προσκοπικό σώμα, αλλά και να συνεχίσουμε την αποστολή μας μέσω των προγραμμάτων μας για τη νεολαία και την αμερικανική οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και ζήτησε προσωπικά συγγνώμη σε «οποιονδήποτε είχε μια τραυματική εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω του προσκοπισμού», ο Σέρμπαου διευκρίνισε ότι ποτέ στην ιστορία της οργάνωσης δεν προσελήφθη κάποιο άτομο που είχε γνωστό ιστορικό παραβατικής συμπεριφοράς.

Οι Πρόσκοποι της Αμερικής έχουν πάνω από 2,4 εκατομμύρια νεαρά μέλη, και αριθμούν ένα εκατομμύριο περίπου ενήλικες εθελοντές.

Η BSA ιδρύθηκε το 1910 και, έκτοτε, πάνω από 110 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν γαλουχηθεί με τα ιδανικά της, συμμετάσχοντας στα προγράμματα της ΜΚΟ.