Γιατί το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ -Μια ακατανόητη επιλογή


Ακατανόητη δείχνει η στάση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά να καταψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης που βάζει τάξη στο ανεξέλεγκτο τοπίο των ΜΚΟ που δραστηριοπούνται στην Ελλάδα, ειδικά στα πλαίσια του μεταναστευτικού.

Η εν λόγω τροπολογία υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, προβλέπει αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των ΜΚΟ, την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας και περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει μια τροπολογία που δείχνει τουλάχιστον την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε ένα ακανόνιστο τοπίο, αυτό των ΜΚΟ, δείχνει ακόμη πιο ακατανόητη αν ληφθεί υπόψιν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε και δήλωσε «παρών». Το ΚΙΝΑΛ επέλεξε στο ζήτημα αυτό να ταυτιστεί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 που καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:
-Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,
-θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,
-επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού–μεταναστατευτικού προβλήματος. Επίσης με την τροπολογία συστήνεται για πρώτη φορά Μητρώο Μελών ΜΚΟ – κάτι που σημαίνει ότι οι ανώνυμες ως τώρα οργανώσεις αποκτούν… ονοματεπώνυμο και αναγκάζονται να υπαχθούν στη σχετική διαδικασία πιστοποίησης.

Στις ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των ΜΚΟ οδήγησαν οι υποψίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση για υποκινητές πίσω από την ένταση που επικρατεί στα νησιά, όπως στα επεισόδια στη Λέσβο – κάτι που υπαινίχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση υπάρχουν και στοιχεία για «περίεργα» ταξίδια μελών ΜΚΟ σε Τουρκία και Ελλάδα και υποψίες για συμμετοχή σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.