Κανείς δεν λογοδότησε

Βασικός στόχος του Χίτλερ ήταν να κάνει τη Γερμανία παγκόσμια δύναμη δημιουργώντας μια μεγάλη αυτοκρατορία, κυρίως προς τα ανατολικά, δηλαδή στη Σοβιετική Ενωση και τις χώρες της Βαλτικής.
Η πολιτική του Χίτλερ βασιζόταν στις ρατσιστικές ιδέες του για τις κατώτερες φυλές, τους Εβραίους, τους τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους και τους πνευματικά ασθενείς, η οποία εκδηλώθηκε με το χειρότερο τρόπο κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τα Ολοκαυτώματα και το πρόγραμμα Τ-4, δηλαδή την ευθανασία των σωματικά η πνευματικά αναπήρων.
Ο όρος Ολοκαύτωμα χρησιμοποιείται γενικότερα για να περιγράφει τη γενοκτονία από τους Ναζί περίπου 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα για τις ακρότητες των Γερμανών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 με 10 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.
Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων.
Το τελευταίο έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί δραματικά οι ακρότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την Ελληνική αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίσθηκαν 78.
Τότε τέθηκε σε εφαρμογή από το Γερμανικό στρατηγείο η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta), με αντικειμενικό στόχο την περικύκλωση των ανταρτών στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων και την εξόντωση τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κάρλ φόν Λέ Ζουίρ (1898-1954).
Ο Γερμανός στρατηγός με τις αριστοκρατικές ρίζες διέταξε τους άνδρες του να μη διστάσουν να λάβουν τα πιο σκληρά αντίποινα για τη μάχη της Κερπινής, εναντίον του αμάχου πληθυσμού της περιοχής.
Ηταν, άλλωστε, πρακτική των αρχών κατοχής να εκτελούν για κάθε σκοτωμένο Γερμανό στρατιωτικό πολλαπλάσιους Ελληνες αμάχους.
Ετσι οργανώθηκε η σφαγή των Καλαβρύτων. Κανείς από τους υπεύθυνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη.
Ο στρατηγός Λέ Ζουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1954, ο Εμπερσμπέργκερ σκοτώθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972, σε ηλικία 67 ετών. Μόνο ο κατοχικός στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδος, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, καταδικάσθηκε το 1948 σε κάθειρξη 15 ετών από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης για όλα τα εγκλήματα πολέμου του Γ΄ Ράιχ στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ οι διεκδικήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις πολεμικές επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, καλά κρατούν, με τη Γερμανική πλευρά να σφυρίζει αδιάφορα.
Η Γερμανία τότε επιχείρησε να κυριαρχήσει με τα όπλα. Ηττήθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις και τη Σοβιετική Ενωση. Σήμερα το επιχειρεί με «οικονομικό πόλεμο». Θα ηττηθεί και πάλι.

*Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είναι πρώην βουλευτής Αχαΐας και νομάρχης Αχαΐας