Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα πάτησαν ελληνικό έδαφος οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνταν περισσότερους από πέντε μήνες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Από την Τουρκία, επέστρεψαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου. Προσγειώθηκαν τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, όπου τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το πολύμηνο θρίλερ για την απελευθέρωσή τους, έλαβε τέλος αίσιο, με την ελληνική πλευρά να φέρεται να γνωρίζει τα καλά μαντάτα από χθες, νωρίς.

Οι πιέσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πρωτοφανώς στριμωγμένος μετά την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και το ιστορικό χαμηλό των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, είναι άγνωστο, προς ώρας, εάν προχώρησε στην κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα προκειμένου να κλείσει μικρά περιφερειακά μέτωπα ή εάν αναζητά “νευρικές απολήξεις” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γυρεύοντας στήριξη από την Δύση.

Το βέβαιον είναι ότι για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο τους τελευταίους μήνες ήταν διεθνείς και ισχυρές.

Από την Ε.Ε έως τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν δεχόταν δημόσιες τε και ιδιωτικές εισηγήσεις για να βάλει τέλος στην πολύμηνη και παράλογη κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών, στους οποίους δεν είχε καν απαγγελθεί η κατηγορία της φυλάκισής τους.

Τσίπρας- Ερντογάν

Η πιο πρόσφατη πράξη στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, “γράφτηκε” στις 14 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν είχαν μια μαραθώνια κατ ιδίαν συνάντηση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα, είχε καταγγείλει και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν τότε κλίμα εκνευρισμού από πλευράς Ερντογάν για την επιλογή του να “σηκώσει” το θέμα στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Οι πληροφορίες ωστόσο που έφταναν -επιφυλακτικά και στάγδην- από το τετ α τετ Τσίπρα- Ερντογάν, έκαναν λόγο για αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης πως μετά από αυτό, οι πιθανότητες να δοθεί λύση στον παραλογισμό που τηρούσε η τουρκική πλευρά, αυξάνονταν σημαντικά.