Οι ενήλικες γυναίκες με ακμή χρειάζονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και υποστήριξη

Ενώ η ακμή στις γυναίκες τυπικά εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 14 και 17 ετών, σε πολλές γυναίκες η ακμή μπορεί να επιμένει και στην ενηλικίωσή τους. Θεωρείται ότι οι γυναίκες μετά τους εφήβους είναι ο δεύτερος επικρατέστερος πληθυσμός που πάσχει από ακμή, με εκτιμώμενο ποσοστό ανάλογα με την ηλικία: 50% στη δεκαετία των 20 χρόνων τους, 30% στη δεκαετία των 30 τους και 25% στη δεκαετία των 40 χρόνων τους.

Τρεις κατηγορίες της ακμής έχουν περιγραφεί στις ενήλικες γυναίκες: η επίμονη ακμή, που είναι η συνεχιζόμενη ακμή από την εφηβεία έως την ενηλικίωση, η ακμή όψιμης έναρξης (αργοπορημένη ακμή), που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών και η υποτροπιάζουσα ακμή, δηλαδή η ακμή που επιστρέφει σε μια γυναίκα που είχε ακμή ως έφηβη. Το 80% περίπου των γυναικών εμφανίζουν επίμονη ακμή, εξηγεί ο κύριος ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Στις ενήλικες γυναίκες, έχουν περιγραφεί δύο μορφές ακμής, που μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στη θεραπεία. Η μορφή της “ζώνης U” χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις ουλές και οζίδια που επηρεάζουν κυρίως το κατώτερο μέρος του προσώπου, της γνάθου και του λαιμού και συνήθως εξαπλώνονται στην πλάτη και τους ώμους. Η διάχυτη μορφή, αντίθετα, χαρακτηρίζεται από πολυάριθμους φαγέσωρες και φλεγμονώδεις βλάβες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ουλές.

Η ακμή μπορεί να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις γυναίκες απ’ ό,τι τους εφήβους, με μεγαλύτερη επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, ενώ οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που συναντώνται σε ασθενείς με ψωρίαση.

Σε μια έρευνα με 128 γυναίκες με ακμή, που ρωτήθηκαν για το τι προσδοκούν από τους δερματολόγους τους, το 56% δήλωσε ότι η εξέταση που τους έκαναν ήταν πολύ γρήγορη και το 44% δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι το δέρμα τους δεν εξετάστηκε σχολαστικά. Και σχεδόν οι μισές είπαν ότι η συζήτηση μαζί τους για διάφορες επιλογές θεραπείας δεν ήταν αρκετά λεπτομερής και ήταν πολύ σύντομη.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η συμμετοχή των ασθενών στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την συνέπεια εφαρμογής της θεραπείας από την πλευρά της ασθενούς, η σχέση μεταξύ ασθενή και δερματολόγου στην IQ – Intensive Quality Dermatology βασίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη και την πεποίθηση ότι η θεραπεία που θα προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος είναι η πλέον αρμόζουσα και αποτελεσματική για τη δική της περίπτωση.

Η φωτοθεραπεία έχει αποδειχθεί κλινικά ότι επιδρά αποτελεσματικά στους παθογενετικούς μηχανισμούς της ακμής καθώς η φωτεινή ενέργεια απορροφάται από τις πορφυρίνες, ασκώντας μικροβιοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση. Η ασφάλεια που παρέχει λόγω του καθαρού και ζωογόνου φάσματος φωτός που εκπέμπει, την καθιστά ιδανική για όλες τις κατηγορίες ασθενών με ακμή και μάλιστα για όσες επιθυμούν για διάφορους λόγους να θεραπεύσουν την ακμή τους χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών ή ανάπτυξης αντίστασης στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς.

Επειδή η κάθε γυναίκα με ακνεϊκό δέρμα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, ο εξειδικευμένος δερματολόγος στα ιατρεία της IQ – Intensive Quality Dermatology, πλέον της θεραπευτικής αγωγής που θα της προτείνει, διαμορφώνει και ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ακμής της, ώστε να της παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα για τη διατήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα acnelaser.gr