Υπέρταση: Γιατί πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι όταν μετράμε την πίεση – Τι αλλάζει

Η μέτρηση της πίεσης σε όρθια και όχι καθιστή θέση θα δώσει ακριβή αποτελέσματα και θα προειδοποιήσει εγκαίρως για την παρουσία υπέρτασης, τον «σιωπηλό δολοφόνο» που αφορά πάνω από 1 στους 3 στη χώρα μας . Σε αυτό καταλήγουν ερευνητές από το Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε καθήμενους ασθενείς, όπως συμβαίνει κατά το σύνηθες στο ιατρείο, «έχει περιορισμένη ευαισθησία και αξιοπιστία, καθώς δεν αποτυπώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε πραγματικές συνθήκες της καθημερινότητας οπότε στεκόμαστε ή περπατάμε» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Wanpen Vongpatanasin, M.D., καθηγήτρια Παθολογίας και διευθύντρια στον τομέα Υπέρτασης στο Τμήμα Καρδιολογίας του ιατρικού κέντρου Southwestern.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε 125 υγιή άτομα ηλικίας 18-80 ετών χωρίς ιστορικό υπέρτασης, προηγούμενη λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων ή άλλες συννοσηρότητες. Οι τιμές ελήφθησαν με τρεις μεθόδους: holter αρτηριακής πίεσης (24ωρη περιπατητική καταγραφή της αρτηριακής πίεσης), στην καρέκλα και σε όρθια θέση στο ιατρείο. Η ευαισθησία (αληθώς θετικό αποτέλεσμα) και η ειδικότητα (αληθές αρνητικό αποτέλεσμα) για την ανίχνευση της υπέρτασης στις μετρήσεις σε καθιστή θέση ήταν 43% και 92% αντίστοιχα, ενώ η ευαισθησία και η ειδικότητα στις μετρήσεις σε όρθια θέση ήταν 71% και 67%.

Με βάση τις διάμεσες τιμές από το holter πιέσεως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 33,6% των συμμετεχόντων είχε υπέρταση. Η μέση ηλικία των υπερτασικών ατόμων ήταν τα 55,7 έτη ενώ το 57% ήταν γυναίκες. Από τους συμμετέχοντες χωρίς υπέρταση, η μόνη σημαντική διαφορά στα δημογραφικά στοιχεία που παρατηρήθηκε ήταν η νεότερη ηλικία (45,3 ετών).