Υπέρταση: πως μπορούμε να την αντιμετπίσουμε φυσικά;

Υπέρταση ονομάζεται η πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση στις αρτηρίες του σώματος, με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να εργαστεί πιο εντατικά για την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Σύμφωνα με μελέτες ένας στους τρεις ενήλικες είναι υπερτασικός και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση. Παρ ‘ όλα αυτά οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές; όπως μας εξηγεί η Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Η μέτρηση της αρτηριακή πίεσης προσδιορίζεται μέσω δύο τιμών:
• Τη Συστολική Αρτηριακή Πίεση (ΣΑΠ, μεγάλη): Η πίεση συστολής του καρδιακού μυός, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 140 mmHg.
• Τη Διαστολική Αρτηριακή Πίεση (ΔΑΠ, μικρή): Ο καρδιακός μυς χαλαρώνει μεταξύ των παλμών και η ΔΑΠ δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 90 mmHg.

Ποια είναι τα αίτια της υπέρτασης;
• Κακή διατροφή
• Αυξημένο βάρος
• Κάπνισμα
• Έλλειψη άσκησης
• Αλκοόλ
• Αυξημένη ρενίνη: Η ρενίνη ρυθμίζει τον όγκο του αίματος.
• Φάρμακα: Τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη διπλασιάζουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Επίσης, ακόμη και τα ίδια τα αντιυπερτασικά μπορεί να αυξήσουν την πίεση
• Στρες
• Αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα (CRP)
Οι πιο συχνές θεραπείες δύο φαρμάκων είναι: ο συνδυασμός ενός διουρητικού είτε με αποκλειστή των διαύλων ασβεστίου, β-αναστολέα ή αναστολέα μετατρεπτικού ενζύμου την αγειοτενσίνης ή ανταγωνιστή του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης.
Ο συνδυασμός διουρητικού με τον αποκλειστή διαύλων ασβεστίου από μελέτες φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, με ή χωρίς διουρητικό. Οι β-αναστολείς από την άλλη αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης προκαλούν υπόταση, καρδιακή προσβολή, ηπατίτιδα , οξεία νεφρική ανεπάρκεια και ανικανότητα.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση με φυσικό τρόπο;
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης καταπραΰνοντας το νευρικό σύστημα.

Κάλιο
Η πρόσληψη καλίου βοηθά στον έλεγχο της υπέρτασης και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπισή της.
Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το νάτριο που βρίσκεται σε περίσσεια. Η μη πρόσληψη ικανοποιητικών επιπέδων νατρίου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εμφάνιση της υπέρτασης.

Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υπέρταση ή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Το συνένζυμο αυτό είναι ένα αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτη σχετικών ερευνών, το συνένζυμο Q10 μπορεί να μειώσει την συστολική και τη διαστολική πίεση του αίματος, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Human Hypertension.

L-αργινίνη
Η L-αργινίνη συμβάλει στην πρόσληψη της υπέρτασης. Το αμινοξύ αυτό είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του νιτρικού οξειδίου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και στην υγιή αρτηριακή πίεση. Έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει την πίεση του αίματος. Η L-αργινίνη παράγεται από τον οργανισμό μας, είναι όμως δυνατή και η λήψη της μέσω συμπληρωμάτων.

Ιχθυέλαια
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην ρύθμιση της υψηλής πίεσης.
Τέλος στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συμβάλουν πολλά βότανα όπως : μαύρο σκόρδο , σκόρδο , κράταιγος, πασιφλόρα , radix puerariae, aesculus hippocastanum, coleus forscohlii, polugonum cuspitatum σπόροι σταφυλιού, τα μύρτιλα και πολλά άλλα.

Διατροφή
• Η μαύρη πικρή σοκολάτα μειώνει την υπέρταση
• Η αύξηση πρόσληψης των φυτικών ινών από τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνει την υπέρταση.
• Η αύξηση πρόσληψης πρωτεϊνης ρυθμίζει την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα
• Η μείωση πρόσληψης υδατανθράκων έχει σημαντική θετική επίδραση στη θεραπεία της υπέρτασης

Σωματική άσκηση
Καθημερινή σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 min μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 4-5 mmHg. Θα ήταν όμως ωφέλιμο να υπάρχει συνεχής άσκηση και να μη γίνεται διακοπή καθώς η απότομη διακοπή της μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Καλύτερη διαχείριση του stress
Το stress είναι αναπόφευκτος παράγοντας της ζωή. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να το μειώσουμε και να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά προκειμένου να είναι δημιουργικό και να μας μη δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Το χρόνιο και ανεξέλεγκτο άγχος αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.

https://functionalmedsystem.com/el/2018/08/03/%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89/

KOINI_NIKOLETA.jpg

Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).