Πάτρα: Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου – Να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις στο Τμήμα Πολτικών Μηχανικών

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΤΟΥ ΦΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ!

Το πρωί της 28ης Μαρτίου, 2 φοιτητές και 2 φοιτήτριες συνδικαλιστές του συλλόγου, έλαβαν mail από τον πρόεδρο της σχολής, Α. Τριανταφύλλου που τους καλούσε σε ακρόαση για πειθαρχικές διώξεις στις 17/4/24. Οι συνδικαλιστές-φοιτητές κατηγορούνται, επειδή υλοποίησαν τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος και για την παρεμπόδιση της εργασίας τους!
Ενοχλούν τον κ. Τριανταφύλλου οι αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το νόμο που έρχεται να διαλύσει ολοκληρωτικά τη δημόσια δωρεάν παιδεία! Τους ενοχλούν οι καταλήψεις και ο αγώνας! Ενοχλούν, όχι μόνο τον πρόεδρο του τμήματος, αλλά και λοιπούς καθηγητές του τμήματός, που όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές που διώκονται, επιδίωξαν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου, βιντεοσκοπούσαν παράνομα, απειλούσαν, έσπρωχναν και έβριζαν χυδαία φοιτητές και φοιτήτριες.
Δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο τμήμα, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, είναι πρωτοπόρο στην υλοποίηση κάθε διάταξης όλων των τελευταίων αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων. Από τα δίδακτρα σε μεταπτυχιακά μέχρι την άμεση εμπλοκή πολυεθνικών όπως η Renault και η Protergia στο πρόγραμμα σπουδών και την έρευνα στο τμήμα. Σε αυτό το πανεπιστήμιο, που νόμος είναι τα κέρδη και όχι οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων, δεν χωράει καμία φωνή αντίστασης, για αυτό και είναι διακαής πόθος τους να τρομοκρατήσουν τους αγώνες που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά και στην πολιτική τους.
Η μέρα της ακρόασης δεν είναι τυχαία! Συμπίπτει με την πανεργατική απεργία της 17ης Απρίλη! Τις μέρες που ο λαός και η νεολαία αγωνίζεται για να μπορεί να ζει, να σπουδάζει, να εργάζεται αξιοπρεπώς τολμάνε να καλούν αγωνιζόμενους φοιτητές για πειθαρχικά!
Το φοιτητικό κίνημα δίνει όλο το τελευταίο διάστημα έναν μεγαλειώδη αγώνα απέναντι στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, απέναντι στο πανεπιστήμιο του κέρδους, για ένα παρόν και μέλλον στο ύψος των αναγκών τους. Δεν είναι τυχαίο το χρονικό πλαίσιο που επιλέχθηκε να επιβληθούν αυτές οι κατηγορίες. Τις επιβάλλουν μετά από 2,5 μήνες αγώνα διαρκείας, με καταλήψεις και αγωνιστικές αποφάσεις από την Κομοτηνή μέχρι την Πάτρα και τα Χανιά, πλάι με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μαθητές, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Οι πειθαρχικές διώξεις (στις οποίες έχει προχωρήσει επανηλλειμένα ο κ. Τριανταφύλλου), αξιοποιούν το βαθύτερα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Το χέρι του κ. Τριανταφύλλου οπλίζει ο ν. 4957/2022 (Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη), ο οποίος στόχευε στην εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και διαφόρων διατάξεων που οδηγούν σε μια όλο και πιο αυταρχική λειτουργία του πανεπιστημίου. Στο ίδιο μοτίβο, έχουμε ακόμα και απολύσεις συνδικαλιστών-εργαζομένων όπως αυτή του Δ.Α στο ΕΚΠΑ λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών και η ποινικοποίηση των αγώνων υπερβαίνει τα όρια του πανεπιστημίου καθώς κυβερνήσεις και κεφάλαιο χτυπούν συνολικά το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες, έχοντας περάσει πλήθος αντιδημοκρατικών και αντιαπεργιακών διατάξεων όπως ο ν. Χατζηδάκη, ο οποίος αξιοποιείται αυτή την περίοδο για να βγουν παράνομες οι απεργίες-αποχή απέναντι στην αξιολόγηση στο δημόσιο.
Η πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας πρέπει να σπάσει την τρομοκρατία, να ανατρέψει τους αντιδημοκρατικούς νόμους και τις κυβερνήσεις που τις φέρνουν!
Το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα θα πρέπει να δώσει άμεσα απάντηση. Δεν μας τρομοκρατούν ούτε οι απειλές ούτε οι εκφοβισμοί τους. Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τα σωματεία της πόλης να σταθούν αλληλέγγυοι στους φοιτητές και να στηρίξουν τον αγώνα για να παρθεί πίσω η πειθαρχική δίωξη.
Ως σωματείο καλούμε τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης να προχωρήσουμε από κοινού σε συντονισμό δράσεων για να ακυρωθούν οι πειθαρχικές διώξεις.
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών την Τετάρτη 03/04 στις 11:00:
• Να ανακληθούν εδώ και τώρα οι πειθαρχικές διώξεις στο τμήμα Πολ. Μηχανικών
• Να καταργηθούν οι αντιδημοκρατικοί νόμοι Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη