Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Βαριά τραυματισμένοι στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι – Φόβοι για ντόμινο επιθέσεων στη Δύση

Προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου κρίθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου φέροντας βαριά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από τις ρωσικές αρχές. Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

 

28499311

Η τρομοκρατική επίθεση αποτελεί πλήγμα για το κύρος της μεγάλης δύναμης και σημειώθηκε βράδυ της 22ας Μαρτίου στον συναυλιακό χώρο στο προάστιο της Μόσχας, ξεπερνώντας το μέγεθος της τραγωδίας ξεπερνά εκείνο του Μπατακλάν, όταν το ISIS είχε επιτεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη των κατηγορουμένων

Οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέτοι εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

 

Όπως επισημαίνει το BBC, τρεις οδηγήθηκαν σκυμμένοι σε ένα γήπεδο της Μόσχας ενώ ο τέταρτος ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι τέσσερις κατονομάστηκαν από τις ρωσικές αρχές ως Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni και Muhammadsobir Fayzov. Οι άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως πολίτες του Τατζικιστάν, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Βίντεο δείχνει τρεις από αυτούς να οδηγούνται από αστυνομικούς- με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους- στο περιφερειακό δικαστήριο του Basmanny στη ρωσική πρωτεύουσα.

 

 

Στο Telegram διέρρευσε δήλωση δικαστή ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι Dalerdzhon Mirzoyev και Saidakrami Murodali Rachabalizoda παραδέχθηκαν πλήρως την ενοχή τους. Όλοι φαίνεται να έχουν ξυλοκοπηθεί ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία. «Ο άνδρας που ονομάζεται Fayzov φαινόταν να έχει χάσει τις αισθήσεις του καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι φορώντας μια λεπτή ρόμπα νοσοκομείου» επισημαίνει το BBC. «Φαινόταν να λείπει ένα μάτι σε έναν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 

 

Το έκαναν οι Ουκρανοί, λέει η Μόσχα – Είναι παράλογο, απαντά το Κίεβο

Από την πρώτη στιγμή, η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση την Ουκρανία. Την πληροφορία ότι οι τρομοκράτες συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου είχαν «σχεδιάσει παράθυρο διαφυγής», την επιβεβαιώνει κάθε πηγή στη Ρωσία και τη στηρίζει σθεναρά και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αφού στο διάγγελμά του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά «βλέπει» την πηγή της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ουκρανία, παρότι το ISIS έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη.

Η Μόσχα δεν αποδέχεται την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμιστικό Κράτος, δηλώνοντας ότι συνεχίζει την έρευνα και την ανάκριση των συλληφθέντων, ώστε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Από την πλευρά τους, το Κίεβο λέει ότι ο ισχυρισμός είναι παράλογος και έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος φέρει «την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την επίθεση. Δεν υπήρξε καμία ουκρανική ανάμειξη».

Σε επαγρύπνηση η Δύση

Διαρροές στα ρωσικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί εμπλοκή και άλλων ξένων κρατών και δη μελών του ΝΑΤΟ. Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες ότι η Εσθονία δεν καταδικάζει την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο, κάτι που ενδεχομένως, σύμφωνα με τους Ρώσους, να «δείχνει» εμπλοκή της με κάποιον τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό του για τις επόμενες ενέργειες του Κρεμλίνου. Ο Τουσκ αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την τρομοκρατική επίθεση, προκειμένου να εντείνει την επιθετικότητά της.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα. «Μετά την τρομερή τρομοκρατική επίθεση της Μόσχας πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και προσεκτικοί», δήλωσε ο Ταγιάνι ο οποίος πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνουν εκτιμήσεις οι οποίες να ωθήσουν όλες τις πλευρές προς την τήρηση μιας προσεκτικής στάσης» με στόχο «να αποφευχθεί η κορύφωση της έντασης». «Πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να μην εκμεταλλευθεί την επίθεση», είπε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι αυξάνει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού κατά τρομοκρατικού κινδύνου το σχέδιο ασφαλείας της χώρας Vigipirate, μετά την επίθεση στη Μόσχα την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). «Δεδομένης της ανάληψης ευθύνης για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος και των απειλών για τη χώρα μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε στο μέγιστο το επίπεδο ασφαλείας του σχεδίου Vigipirate: Επικείμενη επίθεση», ανέφερε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ μετά το τέλος του συμβουλίου Άμυνας στο Ελιζέ. Το σχέδιο Vigipirate υποβαθμίστηκε στο επίπεδο 2 (“ενισχυμένη ασφάλεια – κίνδυνος επίθεσης) τον Ιανουάριο.