Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Ο 15χρονος Ισλάμ που έσωσε δεκάδες – «Ουδέν σχόλιο» από το Κρεμλίνο για βασανιστήρια

Δεν άφησα κανέναν πίσω, λέει ο 15χρονος ήρωας μαθητής Ισλάμ Χαλίλοφ ο οποίος έσωσε πάνω από 100 ανθρώπους οδηγώντας τους με ασφάλεια έξω από το Crocus City Hall στη Μόσχα.

Πρόκειται για έναν νεαρό υπάλληλο με μερική απασχόληση στο βεστιάριο του συναυλιακού χώρου ο οποίος έδρασε ακαριαία όταν χτύπησαν οι μακελάρηδες το βράδυ της Παρασκευής (22/3). Βίντεο που αναρτήθηκε στα social δείχνει τον 15χρονό Ισλάμ να οδηγεί με ασφάλεια έξω όσους είχαν πάει στη συναυλία, που εκείνη τη στιγμή έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν. «Πάμε όλοι έτσι! Όλοι εκεί!» ακούγεται να φωνάζει ο μαθητής.

Δείτε βίντεο:

 

Ο έφηβος, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ruptly ότι δούλευε όταν είδε πλήθη ανθρώπων να τρέχουν προς τις σκάλες και τις κυλιόμενες σκάλες, ειδοποιώντας τον ότι κάποιου είδους επίθεση συνέβαινε στον χώρο. Όπως εξήγησε, το ένστικτό του ήταν ακαραιίο, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στο φουαγιέ να τραπούν σε φυγή από μια συγκεκριμένη έξοδο κινδύνου.

«Τους έδειξα πού να πάνε και βοήθησα όποιον μπορούσα», είπε ο έφηβος, τονίζοντας ότι ήταν το τελευταίο άτομο από την ομάδα που βγήκε από το κτίριο. «Δεν άφησα κανέναν πίσω. Ειλικρινά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ήρωα. Ήταν απλώς μέρος της δουλειάς μου. Καλύτερα να θυσιάσεις τον εαυτό σου παρά να αφήσεις εκατό ανθρώπους να πεθάνουν» είπε.

Ο νεαρός είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του παραμένουν έκπληκτοι για ό,τι συνέβη, αποκαλύπτοντας ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε μπροστά του και ότι φοβόταν πως αυτός και οι άλλοι θα είναι τα επόμενα θύματα των τρομοκρατών. «Η μαμά ήταν σοκαρισμένη και έκλαψε γιατί έπρεπε να τα περάσω όλα αυτά, ότι όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Ένας άντρας πυροβολήθηκε ακριβώς μπροστά μου, δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι», είπε στη Daily Mail.

 

Ο 15χρονος αναμένεται να τιμηθεί από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου και τον Μουφτή Σεΐχη Ραβίλ Γκαϊνουτντίν, τον πνευματικό ηγέτη των Ρώσων μουσουλμάνων, για το θάρρος που έδειξε.

Ο έφηβος, φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου, προσκλήθηκε επίσης να συναντηθεί με ένα μέλος της αγαπημένης του αθλητικής λέσχης, της FC Spartak Moscow, η οποία του χάρισε μια εμφάνιση του συλλόγου και ένα εισιτήριο διαρκείας.

islam
islam1
islam2

Οι κατηγορίες για βασανιστήρια

Το Κρεμλίνο εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα από το Ισλαμικό Κράτος, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, παρά τους υπαινιγμούς του Βλαντίμιρ Πούτιν για εμπλοκή της Ουκρανίας.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Βαριά τραυματισμένοι στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι για το μακελειό στη Μόσχα

Σημειώνεται πως προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου κρίθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου φέροντας βαριά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους από τις ρωσικές αρχές. Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.