Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσβησε» ένα μέρος της διόρθωσης – «Εκρηκτικός» τζίρος λόγω Πειραιώς

Πειστική και ψύχραιμη αντίδραση έβγαλαν τελικά οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προερχόταν από την ισχυρότερη διόρθωση των τελευταίων περίπου 9 μηνών. Το σημερινό (12/3) rebound ήρθε υπό το καθεστώς ισχυρής μεταβλητότητας και εναλλαγών προσήμων, με την εικόνα να εξομαλύνεται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Ο τζίρος ανήλθε εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, άνω των 170 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα κεφάλαια (τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ) να αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της πρόσφατης αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των αλλαγών στην στάθμιση της μετοχής, που επακολούθησαν.

«Βουτιά» για την Eurobank, ενώ η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε κάτω από τα 4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε «κλειδώσει» το placement. Ρελάνς για την Εθνική -που ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες- λαμβάνοντας ώθηση από τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της και τις δηλώσεις της διοίκησης για το μέρισμα.

Στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, δεν επετεύχθη η επαναφορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, ωστόσο η σημερινή εικόνα έδειξε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για μία συντονισμένη και σταδιακή άνοδο, με στόχο την προσέγγιση των πρόσφατων ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,60 μονάδες ή 0,33% και έκλεισε στις 1.395,86 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας ο ΓΔ υπερέβη οριακά τις 1.400 μονάδες (συγκεκριμένα έφτασε έως τις 1.400,07 μονάδες), με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.386,21 μονάδες.

Το sell off της Δευτέρας

Η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από το πρώτο εκτεταμένο sell off της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/3), πρόκειται για την πρώτη ημερήσια πτώση άνω του 2% και τη δεύτερη άνω του 1% εντός του 2024. Παράλληλα, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Ιουνίου 2023, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2,76%. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνθηκε από το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων, απώλεσε το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου (1.385,47 μονάδες).

Σε χαμηλό ενός και πλέον μήνα έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος λίγο έλειψε να οπισθοχωρήσει κάτω από τις 1.200 μονάδες. Περισσότερες από 90 μονάδες διολίσθησε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25), κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.

Αποτελέσματα και Moody’s

Τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2023 δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, κλείνοντας των κύκλο των ανακοινώσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Τα οργανικά κέρδη της ΕΤΕ υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται λόγος για διανομή μερίσματος, που αντιστοιχεί στο 30% επί των κερδών.

Ακολουθούν αργότερα σήμερα (12/3) η Aegean και η Trade Estates και την Πέμπτη (13/3) ο ΟΠΑΠ και η Titan. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο flash note του ο όμιλος Titan είχε κάνει λόγο για ιστορικό υψηλό κερδοφορίας το 2023 και για υπερδιπλασιασμό κερδών σε σχέση με το 2022.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (15/3) είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (στις 18/3 οι αλλαγές στο ταμπλό). Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έλαβε χώρα το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, καθώς αυξήθηκε η στάθμιση της ελεύθερης διασποράς (free float) της Τράπεζας Πειραιώς, από 54,4% σε 81,4%, αλλά και η βαρύτητα της μετοχής, στον απόηχο του placement για το 27% των μετοχών που κατείχε μέχρι πρότινος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).