Συναντήσεις με τους Θεσσαλούς φορείς και αγρότες θα ‘χει σήμερα ο πρωθυπουργός

Με προτεραιότητα της κυβέρνησης να παραμένει η ανακούφιση των θεσσαλών και η αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία “Daniel” τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα το πρωί (11.00) στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της περιοχής και αμέσως μετά (12.30) τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας.

Όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει, βούλησή τους είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, όπως είχε συμβεί και κατά τη συνάντηση τους τον Φεβρουάριο.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, βούλησή του είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, όπως είχε συμβεί και στη συνάντησή τους στα μέσα Φεβρουαρίου με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις καταστροφές που υπέστησαν οι θεσσαλοί αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Ειδική αναφορά θα γίνει στο θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. Οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών, αλλά και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Επιπλέον, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας πάλι το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία “HVA International” για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Σε αυτό περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

Όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο ίδιο ο πρωθυπουργός, κατά την εβδομαδιαία διαδικτυακή ανασκόπησή του, το Marter Plan των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε όπως είπε να κατατεθούν άμεσα οι προτάσεις και οι ενστάσεις, και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

“Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως έχει ήδη ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση δε θα σταματήσει να ενσκήπτει τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας αλλά και όλων των πληγέντων “όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε”.