Ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις στο Λαό για: τα F -35

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ:

 

Οι παράμετροι για την απόκτηση των F-35 προβληματίζουν παρά αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών. Βάζουν “καυτά” ερωτήματα στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, ερωτήματα που ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΛΕΙΤΑΙ να απαντήσει στο Λαϊ. Ερωτήματα, όπως:

 

  • Τι κρύβεται πίσω από το deal που υπερ-χρεώνει τους Έλληνες με “καπέλο” 4 δις $;
  • Τι κρύβεται πίσω από το deal με την Τουρκία για τα F-16 που ο Μητσοτάκης απέκλειε ως σενάριο;
  • Τι κρύβεται πίσω από δηλώσεις Αμερικανών Αξιωματούχων για «ενθάρρυνση της κρίσιμης στήριξης προς την Ουκρανία;

 

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά…

 

Ως γνωστόν, άνοιξε ο δρόμος για την απόκτηση μέχρι και 40 F-35 από την Ελλάδα. Το σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή όμως που το Κογκρέσο ενέκρινε και το τουρκικό αίτημα για τα F-16, ο Ερντογάν εκφράζει την χαρά του, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Σμύρνη με απειλές εναντίον μας.

 

Ο Ερντογκάν πανηγυρίζει για την γενοκτονία των Ελλήνων στην Σμύρνη και προαναγγέλλει συνέχιση της προτού καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν την έγκριση για τα F-16 στην Τουρκία !

 

Οφείλουμε λοιπόν  με σοβαρότητα να εξετάσουμε τι κρύβεται πίσω από τους πανηγυρισμούς των Αμερικανών και των δυο πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας…

 

Ευθύς εξ’ αρχής, θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης με φωνές εντός του κοινοβουλίου  – διακόπτοντας τον κ.Τσίπρα – διάψευδε λέγοντας  κατηγορηματικά: «Η Τουρκία δεν θα πάρει τα f-16»…

 

Και ακόμα ότι μια ομάδα που περιλαμβάνει ελληνικές, αρμενικές, κουρδικές και ινδουιστικές οργανώσεις – λόμπι – ανέλαβε δράση στέλνοντας επιστολή σε προσωπικότητες με επιρροή στο Κογκρέσο για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16. Οι οργανώσεις απαιτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν ή να ελέγξουν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

 

Επίσης, ήδη γράφονται πολλά σχετικά με τα προβλήματα του κινητήρα των αεροσκαφών που θα χρυσοπληρώσουμε, (αν θα αλλάξει, αν θα αναβαθμιστεί, αν μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη θερμότητα), άλλα προβλήματα που έχουμε παλαιότερα θίξει και νεότερα που θα δούμε. Η προοπτική του F-35 για την Ελληνική Αεροπορία δεν προσφέρεται αποκλειστικά για πανηγυρισμούς…

 

Χωρίς καπετάνιους και ναύτες, τα πλοία δεν ταξιδεύουν, χωρίς πιλότους τα αεροπλάνα δεν πετούν, … χωρίς ανθρώπους η χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει, να παράξει, να ανορθωθεί. Τι δεν καταλαβαίνουν…;

 

Είναι πατριωτισμός να δίνεις 8,5 δις δολάρια, που σε βάθος 10ετίας θα γίνουν 12, για αγορά γεωστρατηγικού όπλου, αλλά δεν είναι πατριωτισμός να δίνεις 1 δις ευρώ σε βάθος 5ετίας για στρατηγική στήριξη της οικογένειας, που θα σου αποδώσει πολλαπλάσια.

 

Για να μην έχετε κενά…

 

Καλώς να ορίσουν τα F35, αλλά το ότι είμαστε η μοναδική χώρα που δεν τα παραγγέλνει εξαρχής με όπλα δεν είναι σημείο προς προβληματισμό;

 

Τι μόχλευση θα έχουμε μετά να ζητήσουμε όπλα που έως τώρα δεν μας αποδέσμευαν;

 

Επίσης, ένα σχόλιο για τις LCS που είναι πρακτικά άοπλες.

 

F-35 ME “ΚΑΠΕΛΟ” 4 ΔΙΣ $ !!

 

 

Τελικά… ΕΙΝΑΙ ή ΟΧΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ;;

ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ… ΕΒΑΛΑΝ “ΚΑΠΕΛΟ” 4 ΔΙΣ $;;

 

Το 2024  το κόστος είναι:  8,6 δις

Το 2021  το κόστος  ήταν: 4,6 δις

 

Διαφορά … (προς τα πάνω βεβαίως-βεβαίως) …4  δις δολάρια!!

 

Αλλά όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπηρετεί το δόγμα του «καλού παιδιού» και του «άνευ όρων πρόθυμου συμμάχου» δεν πρόκειται ποτέ η Πατρίδα μας να καταγάγει ουσιαστικές διπλωματικές νίκες έναντι των προκλητικών γειτόνων της.

 

Εάν η Τουρκία  δεν τηρήσει τα συμπεφωνημένα, τι θα κάνουν οι ΗΠΑ ;

 

Μήπως ό,τι κάνουν στην ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ή μήπως ό,τι έκαναν στα ΙΜΙΑ ;

 

Όταν οι Αμερικάνοι πουλήσουν τα 120 εκσυγχρονισμένα F-16 στη Τουρκία τότε η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να καταχρεωθεί – ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ – για να αγοράσει καινούργια μαχητικά αεροσκάφη ώστε να αντιμετωπίσει την υπεροπλία της γείτονας χώρας…;

 

ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, ΤΙ ΛΕΣ ;;

 

Μας κάνουν ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ οι ΗΠΑ εγκρίνοντας το αίτημα μας να πληρώσουμε μέχρι και 8 δις $ για τα αεροσκάφη F-35 ;;

 

 

ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΑΣΕ :

 

 

  • 2021 Νοέμβριος 

 

Συνέντευξη Τύπου του μακαρίτη αντιπροσώπου της Lockheed Martin Πλέσσα στην Αθήνα :

 

«Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να προμηθευτεί το προηγμένο μαχητικό 5ης γενεάς F-35, η τιμή «fly away» της κάθε μονάδας υπολογίζεται πως θα βρίσκεται κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων συστήματος αυτοπροστασίας, επιπρόσθετων ατρακτιδίων κ.λ.π.».

 

Δηλαδή  40 αεροπλάνα Χ 80  εκατ. δολάρια  =  3,2  δις  δολάρια

 

Συν τα όπλα 40 Χ 35 = 1,4 δις

 

Σύνολο  4,6 δις

 

 

  • 2024 Ιανουάριος

 

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, 40 F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα».

 

2024 : κόστος  8,6 δις $

2021 : κόστος  4,6 δις $

 

Ό,τι ανέφερα ήδη πιο πάνω, δηλαδή, μια διαφορά 4 δις δολαρίων!!

 

ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ …

Στο συνολικό κόστος της αγοράς μην ξεχάσουμε να υπολογίσουμε

και το κόστος συντήρησης των αεροσκαφών.

 

Κόστος που πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε απαξίωση τα Rafale , τα οποία όπως είναι γνωστό ακόμη και σε όσους δεν έχουν καμία σχέση με την αεροπορία,

φέρουν τα σοβαρά όπλα της Π.Α..

 

Στο μεταξύ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Τουρκία θα επιτύχει να επαναφέρει σε ένα ανεκτό επίπεδο την ανισορροπία στρατιωτικής δύναμης στον αέρα, που έχει δημιουργήσει η προμήθεια από την Ελλάδα των 24 γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale.

 

Σημειωτέο, ότι Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν πως η χώρα τους χρειάζεται να αγοράσει περί τα 40 F-16 και να αναβαθμίσει άλλα 80 για να είναι «μάχιμη». Δεδομένου, λοιπόν, ότι μέχρι πριν από το Αμερικανο-Τουρκικό deal οι γείτονες αδυνατούσαν να προμηθευτούν άλλου τύπου πολεμικά «φτερά», στην Άγκυρα έχουν κάθε λόγο να λένε ότι… “η αποστολή εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία”.

 

ΕΣΥ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΑΙ προλαβαίνεις να συζητήσεις με κάποιον αεροπόρο πρώτης γραμμής (γιατί ξέρει βεβαίως) προκειμένου να σου υπενθυμίσει ότι το αεροσκάφος, όταν θα πρόκειται για την Τουρκία, μάλλον …δεν θα παίρνει μπροστά…!

 

Κι ακόμα, η επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του Αμερικανού  υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, γεννάει κάποια ουσιώδη ερωτήματα, όπως:

 

  • Τι εννοεί, να ενθαρρυνθεί η κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία;

 

Ας υπενθυμίσουμε ότι στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, «ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές».

 

Σε άλλο σημείο, δε, ο Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνει: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.

 

Και βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι προ διετίας έγινε κρυφίως αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, το οποίο είχε κάνει γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος και όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός….!!

 

 

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ…:

 

Καλείται ο Πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις στο Λαό!!

 

Το πόσο ακριβά «πούλησε» ο Ερντογάν στην Ουάσινγκτον το τουρκικό «ναι» στην εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για την οποία «καιγόταν» ο Λευκός Οίκος, είναι αυταπόδεικτο: ακριβώς 24 ώρες μετά από τα 287 «υπέρ» και τα μόλις 55 «κατά» των Τούρκων βουλευτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή προς το Αμερικανικό Κογκρέσο ζητώντας από το Σώμα να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία πολεμικών αεροσκαφών F-16 αλλά και 79 κιτ εκσυγχρονισμού των υφισταμένων τουρκικών μαχητικών του ίδιου τύπου, σε ένα εξοπλιστικό deal που φτάνει στα 20 δισ. δολάρια!!