Εμπορικός Σύλλογος Πατρών: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, αναφέρονται τα εξής:

Ένα ακόμη πλήγμα έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αύξηση κατά 3,46% των ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας του πληθωρισμού!

Εν μέσω μακροχρόνιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, ακρίβειας και συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών ο εμπορικός κόσμος καλείτε να επωμισθεί ένα νέο βάρος. Ένα βάρος με αμφίβολα έως ανύπαρκτα οφέλη για το μέλλον (συνταξιοδοτικό) που θα επιφέρει:

  • νέο κύμα χρεών στον ασφαλιστικό φορέα
  • απώλεια παλαιών ρυθμίσεων
  • θα θέσει εκτός υγειονομικής κάλυψης επαγγελματίες
  • κίνδυνο νέων λουκέτων και πλειστηριασμών.

Επίσης χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Μαρτίου περίπου 800.000 μη μισθωτοί ( ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που οφείλουν στον ΕΦΚΑ εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη κυβερνητική απόφαση ή δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή  να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να  μπορέσουν να βγάλουν ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, προς διευκόλυνση των οφειλετών, υπήρχε η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη για παροχές υγείας σε είδος.

Συγκεκριμένα μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό  που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να αποκλείονται για οποιοδήποτε λόγο συμπολίτες απ’ αυτό.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα απαράδεκτα και εξοντωτικά μέτρα.