Γ. Ταπεινός, Αθ. Αθανασόπουλος: «Η Χώρα μας στα πρότυπα της Λατινικής Αμερικής»

Μια ακόμη στυγερή δολοφονία έρχεται να προστεθεί στις πλείστες όσες έχουν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα στη Χώρα μας. Το οργανωμένο έγκλημα καλά κρατεί, με τις διωκτικές αρχές να αδυνατούν να το τιθασεύσουν όχι από ανεπάρκεια ή αναποτελεσματικότητα αλλά από λάθος Κυβερνητικές επιλογές που έχουν να κάνουν βεβαίως με τα πραγματικά στοιχεία που το συντηρούν, τις παλινωδίες και την παντελή αδιαφορία σε αυτή τη μορφή βίας.

Βιώνουμε λοιπόν έναν ανελέητο πόλεμο συμμοριών που λυμαίνονται κυρίως το Λεκανοπέδιο Αττικής και όχι μόνο, με κατά παραγγελία δολοφονίες στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων δολοφονίες που μπορούν να θέσουν δυνητικά σε άμεσο κίνδυνο την ζωή αθώων πολιτών. Σκηνές που βιώναμε σε Χώρες της Λατινικής Αμερικής μέχρι πρότινος αλλά τώρα τις ζούμε καθημερινά δίπλα μας.

Το δόγμα της εσωτερικής ασφάλειας και ο επανακαθορισμός της επιχειρησιακής δράσης και ετοιμότητας ιδίως των υπηρεσιών ασφαλείας είναι πλέον διάτρητο, με τις δομές και τα παραρτήματα τις νυχτερινές ώρες να κατεβάζουν κυριολεκτικά ρολά όπως καταγγέλλεται συλλήβδην από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Κυβέρνηση ασθμαίνουσα ακολουθεί το οργανωμένο έγκλημα του οποίου η σύσταση και λειτουργία απειλεί ευθέως τους θεσμούς του Κράτους, κάτι που επισταμένως άλλωστε αναζητεί αυτό, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο δίκτυο σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις και σχετικά άρθρα έγκριτων επιστημόνων.

Το ζητούμενο είναι ένα: Τι προτίθεται άμεσα να πράξει η Κυβέρνηση και τι μέλλει γενέσθαι με την περίφημη λίστα των 500 ατόμων που συγκροτούν το οργανωμένο έγκλημα, λίστα η οποία είχε παραδοθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον νυν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πριν την τελευταία του αποχώρηση; Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία λοιπόν με την επαναφορά του να μάθουμε πού βρίσκονται οι έρευνες, πού αυτές αποσκοπούν, γιατί οι διωκτικές αρχές οι οποίες έχουν την κυρία ευθύνη της συλλογής στοιχείων και γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία αυτών των συμμοριών δεν έχουν πράξει το καθήκον τους και από πού δέχονται παρεμβάσεις. Ποιος τους εμποδίζει και τι νόημα έχει η διαβίβαση των στοιχείων αυτών στη δικαιοσύνη, διαβίβαση που αν μη τι άλλο καταδεικνύει περίτρανα ότι σε πρωτογενή έρευνα δεν έχει επέλθει καμία πρόοδος παρά τις περιστασιακές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η Ελληνική Κοινωνία που βιώνει μια άκρατη βία σε όλες τις μορφές αναμένει άμεσα αποτελέσματα, ώστε να επανέλθει επιτέλους σε αυτήν το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούται.

 

Ιωάννης Ταπεινός, Αθανάσιος Αθανασόπουλος

Μέλη του Τομέα Προστασίας του Πολίτη (ΠΑ.ΣΟ.Κ / ΚΙΝ.ΑΛ.)