Μικτή εικόνα στη Wall, “λυγίζει” ο Dow Jones από την κατρακύλα της Boeing

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να λυγίζει υπό το βάρος της βουτιάς του τίτλου της Boeing και τον τεχνολογικό Nasdaq να προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας (-3%).

Ο τίτλος της Boeing κατρακυλά πάνω από 8% στον απόηχο της είδησης ότι κάποια από τα αεροσκάφη 737 Max 9 της εταιρείας θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος μετά το περιστατικό με την αποκόλληση ενός κομματιού της ατράκτου σε αεροσκάφος της Alaska Airlines.

Την επενδυτική ψυχολογία στο μεταξύ συνεχίζουν να πλήττουν οι ανησυχίες για την εικόνα της κινεζικής οικονομίας. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 1,9% σήμερα, διολισθαίνοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022, στον απόηχο της αίτησης πτώχευσης που κατέθεσε αργά την Παρασκευή ο σκιώδης τραπεζικών όμιλος Zhongzhi Enterprise Group.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 161,18 μονάδες ή -0,43% στις 37.301,22 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 12,15 μονάδες ή 0,26% στις 4.709,50 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 98,32 μονάδες ή 0,68% στις 14.622,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Salesforce με άλμα 3,92 δολ. ή 1,56% στα 255,04 δολ. και ακολουθούν η Intel με κέρδη 1,48% στα 47,59 δολ. και Apple στα 182,93 δολ. με κέρδη 0,97%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν πότε θα έρθει η πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve.

Την Παρασκευή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει μέσα στο α’ τρίμηνο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων. Στον αντίποδα, η έκθεση των δεικτών PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών που είδε την ίδια ημέρα το φως της δημοσιότητας έδειξε σημαντική επιβράδυνση της δραστηριότητας στο τέλος του 2023.

Σε ομιλία της το Σάββατο η επικεφαλής της Dallas Fed, Lorie Logan ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλει η Fed τελείως από το τραπέζι τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%.

Την Πέμπτη εξάλλου θα δημοσιευτεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Δεκέμβριο, μια κρίσιμη μέτρηση για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Θα ακολουθήσει την Παρασκευή η ανακοίνωση των πρώτων εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America και Wells Fargo να κάνουν την αρχή.