Μικτή εικόνα στη Wall, στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το β’ κύμα της πανδημίας

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενώ η πορεία της πανδημίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν δίνει κανένα λόγο αισιοδοξίας.

Η έκρηξη των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που ακολούθησε την πρωτοφανή βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας το β’  τρίμηνο του έτους, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν χθες τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο βαθύ κόκκινο, με τον Dow Jones να χάνει 650 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στις ΗΠΑ τα νέα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες το επίπεδο των 70.000, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 40%. Στην Ευρώπη πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Ρωσία, ανακοίνωσαν και νέα μέτρα περιορισμού για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άσχημη επιδημιολογική εικόνα και τα ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας θα συνεχίσουν να πιέζουν την επενδυτική ψυχολογία τις επόμενες εβδομάδες.

Δείκτες- Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 222,19 μονάδες (-0,80%) και έκλεισε στις 27.463,19 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 10,29 μονάδες (-0,30%) στις 3.390,68 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 72,41 μονάδες (0,64%) στις 11.431,35 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones επτά έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Salesforce.com με άλμα 3,44% στα 250,30 δολ. και ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 1,51% στα 213,25 δολ. και η Apple στα 116,60 δολ. με άνοδο 1,35%.

Στον αντίποδα οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Boeing (-3.48%), η Walgreens Boots Alliance (-3,25%) και η Caterpillar (-3,24%).

Την ίδια στιγμή, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου, παρά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει μέσα σε διάστημα εβδομάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα “το καλύτερο” δυνατό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όμως μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κατηγορώντας την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι δεν διαπραγματεύεται καλή τη πίστει.

“Μετά τις εκλογές, θα αποκτήσουμε το καλύτερο σχέδιο ανάκαμψης που θα έχετε ποτέ δει, διότι πιστεύω ότι θα ξαναπάρουμε τον έλεγχο της Βουλής” από τους Δημοκρατικούς, είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, μικτή είναι η εικόνα που έρχεται από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματά τους για το τρίμηνο, όπως οι κολοσσοί 3M και Caterpillar. Η Caterpillar ανέφερε μια σημαντική πτώση κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράφει απώλειες άνω του 2%. Στον αντίποδα, η 3Μ δημοσίευση κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ καθώς η νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού πλήττει την εικόνα της οικονομίας και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 100,3 μονάδες από το υψηλό για την περίοδο της πανδημίας των 101,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της MarketWatch έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση του δείκτη στις 101,5 μονάδες.

Κάποια στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία παρέχουν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, οι οποίες σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του αναμενομένου, κλείνοντας ένα τρίμηνο σημαντικής διεύρυνσης – ρεκόρ στις δαπάνες των επιχειρήσεων και το σύνολο της οικονομίας, χάρη στη δημοσιονομική τόνωση που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι παραγγελίες εκτός του τομέα της άμυνας, εκτός του τομέα των αεροσκαφών, σημείωσαν άνοδο 1%, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Αύγουστο έδειξαν αύξηση παραγγελιών κατά 2,1%, έναντι 1,9% που είχε εκτιμηθεί με βάση τα αρχικά στοιχεία.