Μεικτά πρόσημα στη Wall, με “βαρίδι” τον κλάδο της τεχνολογίας

Με μεικτά πρόσημα κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ξεχωρίζει αρνητικά, βαδίζοντας για την πέμπτη συναπτή συνεδρίαση απωλειών.

Στο ταμπλό, ειδικότερα, o βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 76,05 μονάδες ή 0,20%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 2,18 μονάδες ή 0,05%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq  καταγράφει απώλειες 55,46 μονάδων ή 0,38%.

Μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως εκείνη της Apple, πραγματοποιούν χαμηλές “πτήσεις” στο ξεκίνημα του 2024, καθώς οι υπερβολικές αποτιμήσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έχουν προκαλέσει φόβους στους επενδυτές ότι οι αγορές έχουν γίνει υπερβολικά αισιόδοξες.

Η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% αυτή την εβδομάδα. Ο τεχνολογικός κολοσσός την Πέμπτη υποβιβάστηκε από την Piper Sandler, δύο ημέρες αφότου η Barclays μείωσε την αξιολόγησή της για την εταιρεία. Η μετοχή της Apple υποχωρεί σήμερα κατά 1,1%.

Η πρόσφατη απόδοση της Wall Street έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πώς έκλεισε η αγορά το 2023. Ο S&P 500 έκλεισε το 2023 με ετήσια άνοδο άνω του 24%, ενώ απόλαυσε το καλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών του από το 2004.

“Το positioning και το επενδυτικό κλίμα έχουν τεντωθεί αρκετά”, δήλωσε η Anastasia Amoroso, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο iCapital, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. “Και νομίζω ότι μετά από αυτό το πολύ δυνατό τελείωμα της χρονιάς που είχαμε, είναι λογικό να υπάρχει μια αντίρροπη κίνηση”.

Την Πέμπτη, η τελευταία έκδοση της έκθεσης της ADP έδειξε εξάλλου ότι οι θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Merck, Verizon, Travelers Cos., ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Intel και Apple.

ΗΠΑ: Κοντά σε χαμηλό τριών μηνών οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Κοντά σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, σε άλλο ένα σημάδι ότι η αμερικανική αγορά εργασίας διαθέτει μεγάλες αντοχές απέναντι στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης μετά από αυξήσεις συνολικού ύψους 525 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed από τον Μάρτιο του 2022.

Οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 18.000 στις 202.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, από το το αναθεωρημένο μέγεθος των 220.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 31.000 στις 1,855 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 164.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, όπως έδειξε η έρευνα της εταιρείας ADP, επιβεβαιώνοντας την καλή εικόνα της αγοράς εργασίας παρά την επιβράδυνση της οικονομίας στο τέλος του 2023.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Αύγουστο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση κατά 115.000 θέσεις.

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα στις 101.000 θέσεις από 103.000 που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Η έκθεση της ADP καλύπτει μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα κυβερνητικά στοιχεία που καλύπτουν συνολικά την απασχόληση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία να δείξουν αύξηση κατά 170.000 θέσεις μετά τις 199.000 του προηγούμενου μήνα.

Βελτιώθηκε περαιτέρω στο τέλος του 2023 η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αν και μόνο οριακά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των δεικτών  PMI από την S&P Global.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 50,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας έστω και οριακά την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 51,3 μονάδες.

Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει την παραγωγή στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 50,7 μονάδες το Νοέμβριο, δείχνοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε αλλά μόνο οριακά, στο τέλος του 2023.

Μετρήσεις πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω από το 50 συρρίκνωση.