Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στη Wall, με έξαρση κορονοϊού και ανεργία στο επίκεντρο

Με νευρικότητα και ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς το ράλι νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο μοιάζει να πατά “φρένο”, εν μέσω ανησυχητικών – για τους επενδυτές – στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, αλλά και ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 0,54% ή κατά 159,56 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 12,69 μονάδες ή 0,36%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 31,30 μονάδες ή 0,27%.

Η αμερικανική αγορά συμπλήρωσε χθες, Τετάρτη, δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες τους μετά την απόφαση των αρχών της Νέας Υόρκης να κλείσουν τα σχολεία λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην πόλη.

Οι απώλειες των δύο προηγούμενων ημερών ακολούθησαν ένα ράλι των δεικτών την προηγούμενο Δευτέρα, με τον Dow και τον S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά στον απόηχο της ανακοίνωσης της Moderna ότι το πειραματικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό που ξεπερνά το 94%.

Οι ενθαρρυντικές εξελίξεις ωστόσο από το μέτωπο των εμβολίων δεν μπορεί να αντισταθμίσουν την άκρως αποθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα, με τους θανάτους στις ΗΠΑ να ξεπερνούν το επίπεδο των 250.000 και τα κρούσματα να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNBC, με βάση στοιχεία του Johns Hopkins University, δείχνει ότι το τελευταίο επταήμερο, ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται πλέον στα 161.165, αυξημένος κατά 26% σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας. Συνολικά, άνω των 11,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

“Τα αρνητικά νέα από τα πεδίο της πανδημίας και τα αυξανόμενα οικονομικά lockdown (ειδικά σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες) αρχίζουν να επικρατούν επί των θετικών νέων και της αισιοδοξίας για το εμβόλιο – και αυτό αντανακλάται στις μετοχές”, αναφέρει ο Tom Essaye, ιδρυτής της The Sevens Report. “Αντιμετωπίζουμε πλέον τα μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικών περιορισμών από την άνοιξη και αυτό θα βαρύνει επί της οικονομικής ανάπτυξης και, πιθανόν, επί των εταιρικών κερδών”, προσθέτει.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει περαιτέρω η αδυναμία των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο να καταλήξουν στο πολυπόθητο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, για βοήθεια και από το πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, πέραν της νομισματικής τόνωσης στην οποία προβαίνει η Fed μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα νέα πάντως από το μέτωπο των εμβολίων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με τις Pfizer – BioNTech να ανακοινώνουν χθες ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με την τελική ανάλυση των δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές. Η Moderna είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι το δικό της εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Σήμερα εξάλλου, η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει μαζι με το University of Oxford έδειξε ισχυρή ανοσολογική ανταπόκριση σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες, με βάση τα στοιχεία από τις ενδιάμεσες δοκιμές.

Η δε Pfizer είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού “εντός ωρών” από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αιτήσεις για άδεια στις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο “πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες μέρες” και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη παραχθεί.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η διανομή προς κάθε χώρα θα ξεκινήσει μόλις η εταιρεία θα λάβει επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει μια “κούρσα” αδειοδοτήσεων καθώς όπως τόνισε οι ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας ακολουθούν τις δικές τους διαδικασίες και δεν είναι απίθανο κάποιες να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις από άλλες.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 4 κινούνται με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walmart, Salesforce.com, Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των UnitedHealth Group, Walgreens Boots Alliance και Amgen.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν αύξηση των νέων επιδομάτων ανεργίας για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 31.000 σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, στις 742.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις αρχικές αιτήσεις στις 710.000.

Σε νέο υψηλό 14 ετών, εξάλλου, σκαρφάλωσαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ, ενώ η μέση τιμή σημείωσε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν 4,3% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,85 εκατ. που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2006. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 26,6%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μείωση 1,2% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα.