Με νέο διάταγμα ο Πούτιν δίνει ρωσική υπηκοότητα σε όποιον πολεμήσει για τη Ρωσία

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα την Πέμπτη που επιτρέπει στους ξένους υπηκόους που πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το διάταγμα αναφέρει ότι όσοι έχουν υπογράψει συμβόλαια κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια για τους ίδιους και τις συζύγους, τα παιδιά και τους γονείς τους. Πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι έχουν κατατγεί για τουλάχιστον ένα έτος.

Οι επιλέξιμοι περιλαμβάνουν άτομα που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις ή άλλους “στρατιωτικούς σχηματισμούς” – μια περιγραφή που θα μπορούσε να ισχύει για ομάδες όπως η οργάνωση μισθοφόρων Wagner.

Το μέτρο φάνηκε να στοχεύει στη δημιουργία πρόσθετων κινήτρων για αλλοδαπούς με στρατιωτική εμπειρία να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στις ρωσικές τάξεις.

Η Μόσχα δεν δημοσιεύει στοιχεία για τον αριθμό των ξένων που πολεμούν στο πλευρό της στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Reuters έχει αναφέρει προηγουμένως για Κουβανούς που εγγράφηκαν στον στρατό με αντάλλαγμα μπόνους που ισοδυναμούν με περισσότερο από 100 φορές τον μέσο μηνιαίο μισθό της Κούβας, και τρεις Αφρικανούς που στρατολογήθηκαν από τη Wagner, από τους οποίους δύο σκοτώθηκαν στη μάχη.

Μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κόστισε στη Ρωσία 315.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες, ή σχεδόν το 90% του προσωπικού που διέθετε όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, είπε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κινητοποίηση, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες υπέγραψαν εθελοντικά συμβόλαια πέρυσι για να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν αποκαλύψει την έκταση των απωλειών τους στον 22μηνο πόλεμο.