Ιράκ: Αμερικανικό πλήγμα σκότωσε ηγέτη φιλοϊρανικής οργάνωσης – Απειλούν με αντίποινα οι παραστρατιωτικοί

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε πλήγμα στη Βαγδάτη εναντίον ενός ηγέτη της ιρακινής πολιτοφυλακής που κατηγορεί για επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, σκοτώνοντας τον ίδιο και ένα άλλο άτομο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το χτύπημα χτύπησε ένα όχημα στη Βαγδάτη. Στόχος ήταν ένας ηγέτης τoy Κινήματος αλ Νουτζάμπα (ή αλλιώς 12η Ταξιαρχία), είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να κατονομάσει το πρόσωπο.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε πως ο απολογισμός αυξήθηκε στους τέσσερις νεκρούς αφού ένας μαχητής υπέκυψε στα τραύματά του. Υγειονομικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό.

Αστυνομικές και παραστρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως ρουκέτες στοχοποίησαν ένα όχημα μέσα στο αρχηγείο της Νουτζάμπα-α σκοτώνοντας έναν τοπικό διοικητή της οργάνωσης και έναν συνεργάτη του. Άλλα δύο μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Η Νουτζάμπα-α είναι μία από τις παρατάξεις που ανήκουν στη Χασντ αλ-Σάαμπι, έναν συνασπισμό σιιτών πρώην παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στο Ιράν, ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις αυτές αποτέλεσαν τις τελευταίες εβδομάδες στόχο βομβαρδισμών στο Ιράκ, την ευθύνη πολλών από τους οποίους ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.