Γαλλία: Πολιτικός «σεισμός» από το νέο νόμο για το μεταναστευτικό – «Ο βασιλιάς Μακρόν είναι γυμνός»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γαλλία η ψήφιση του νόμου για το μεταναστευτικό με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, να υπερασπίζεται χθες με νύχια και με δόντια την εφαρμογή του, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι «France 5», την ώρα που η γαλλική Ακροδεξιά επισημαίνει ότι και η ίδια αυτό ακριβώς θα προωθούσε, ενώ το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο μετά και την παραίτηση τoυ υπουργού Υγείας.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», όπως γράφει σε σημερινό της άρθρο η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» την ώρα που ο Μακρόν προσπαθούσε στη χθεσινή του συνέντευξη να πείσει τους Γάλλους ότι το σχετικό νομοσχέδιο έπρεπε πάση θυσία να ψηφιστεί, προκειμένου η παράνομη μετανάστευση να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά υποβαθμίζοντας παράλληλα την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ορελιέν Ρουσό.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τους βουλευτές έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην κεντρώα παράταξή του, παρά το γεγονός ότι στάθηκε αιτία παραίτησης υψηλόβαθμου υπουργού και πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί νίκη της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι σεβάστηκε πλήρως την απόφαση της υπουργού Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, να παραιτηθεί, αλλά επέμεινε ότι κανείς δεν ήταν αναντικατάστατος, «πρώτα απ’ όλα» ο ίδιος ο πρόεδρος.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για το μεταναστευτικό, δίνει πόντους στη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της (RN), έσπευσε να κατηγορήσει το κόμμα της για «ακατέργαστους ελιγμούς», καθώς η ίδια υποστήριξε ότι έχει πάρει πολλές από τις ιδέες του κόμματός της και της πρόσθεσε στο δικό του κείμενο για το μεταναστευτικό.

«Δεν υπάρχουν ιδέες του ακροδεξιού κόμματος (RN) στο κείμενο. Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μία ήττα για τη Λεπέν», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι μόνο θέμα της Δεξιάς. Εάν ζείτε σε μια εργατική περιοχή που επηρεάζεται από αυτό, είστε υπέρ αυτού του νόμου. Εάν ζείτε σε ωραίες περιοχές όπου δεν επηρεάζεστε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να πείτε «ωχ, δεν είναι καλό», αλλά πολλοί άνθρωποι σε ευάλωτες περιοχές υποστηρίζουν αυτόν τον νόμο»

Το αρχικό νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από την γαλλική Εθνοσυνέλευση πριν από 10 ημέρες, αφού η πρόταση απόρριψής του που εκφράστηκε από το κόμμα των Πρασίνων, υποστηρίχθηκε από τη σκληρή αριστερά και την ακροδεξιά.

Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή μετά τις περσινές προεδρικές εκλογές, πέρασε το νομοσχέδιο σε μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών για να συντάξει ένα νέο κείμενο κατά της παράνομης μετανάστευσης. Τα μέλη της Γερουσίας, που ελέγχονται από τη δεξιά, πρόσθεσαν ορισμένα σκληρά μέτρα που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό σχέδιο, τόνισε ωστόσο, ότι δεν ήταν επαρκής λόγος για να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο που χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να εκπονηθεί και να εγκριθεί.

«Είναι κατανοητό ότι ενοχλεί ορισμένους και το σέβομαι αυτό. Μπορείτε να μιλήσετε για αξίες, αλλά μιλάμε για μια πραγματικότητα. Το κείμενο συντάχθηκε από την κυβέρνηση αλλά είναι καρπός συμβιβασμού. Αυτό ήθελε ο κόσμος όταν ψήφισε και μας έδωσε σχετική πλειοψηφία. Τι επιλογή είχαμε… Θα έπρεπε να είχαμε πει ότι θα σταματήσουμε – ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι κακή ιδέα; Όχι. Δημιουργήσαμε μια επιτροπή για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Αυτό το κείμενο είναι ο καρπός αυτού του συμβιβασμού», δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Πηδάω από τη χαρά μου; Όχι. Υπάρχουν πράγματα σε αυτό που δεν μου αρέσουν… η ερώτηση για την κυβέρνηση ήταν, το μπλοκάρουμε επειδή δεν μας αρέσουν ορισμένα σημεία του; Όχι. Όταν κυβερνάς, πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι χρήσιμο για τη χώρα ή δεν κάνουμε τίποτα επειδή δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε; Η χώρα περίμενε αυτόν τον νόμο».

«Σήμερα αυτό που τροφοδοτεί το ακροδεξιό κόμμα «RN» είναι η αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι μερικές φορές ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αποτελεσματικά… ωστόσο αυτός ο νόμος θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης . Είμαστε μια χώρα που πάντα υποδέχεται μετανάστες και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε τη ροή της λαθρομετανάστευσης και οι διαδικασίες μας είναι περίπλοκες για να το κάνουμε, και γι΄αυτό είχαμε απωλέσει τον έλεγχο».

«Ο πρώτος μας στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και ο δεύτερος είναι να ενθαρρύνουμε την καλύτερη ένταξη μέσω της γλώσσας και της εργασίας. Αυτά είναι τα δύο βασικά θέματα του κειμένου», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, στο χριστουγεννιάτικο δείπνο που οργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία της πρωθυπουργού της χώρας Ελιζαμπέθ Μπορν, το κλίμα ήταν παγωμένο.

Ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Figaro», οι «μακρονιστές» με τους /τις συζύγους τους, εμφανίστηκαν κατηφείς, περνώντας μπροστά από το μεγάλο έλατο που ήταν στολισμένο με κόκκινες και χρυσές μπάλες που βρίσκεται στη μέση της επιβλητικής μαρμάρινης σκάλας του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ελιζέ, το κλίμα ήταν πάλι «κάπως», βλέποντας την καρέκλα του υπουργού Υγείας να παραμένει άδεια. Τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό τoυ, ο Ορελιέν Ρουσό παραιτήθηκε καθώς διαφωνούσε με το σχετικό νομοσχέδιο.

«Ο βασιλιάς (Μακρόν) είναι γυμνός», γράφει η εφημερίδα «Le Figaro» στο τίτλο του άρθρο του Ιβ Τεάρ, ο οποίος, σχολιάζοντας την πολιτική αναμπουμπούλα που προκάλεσε η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, την παραίτηση τou υπουργού Υγείας αλλά και την έντονη δυσφορία μελών του κόμματός του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο νέος νόμος δεν επιλύει το πρόβλημα στη ρίζα του.