Μεταναστευτικό: Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι – «Η ΕΕ ποδοπατά το διεθνές δίκαιο»

Προκλητική εμφανίστηκε και πάλι η Τουρκία κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει να ποδοπατάται το διεθνές δίκαιο, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης διεμήνυσαν ότι θα εργαστούν για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής τη ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να μην πηγαίνουν στα σύνορα γιατί «δεν είναι ανοικτά. Οι ΥΠΕΞ, από το Ζάγκρεμπ όπου συνεδρίασαν, επανέλαβαν ότι καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σταματήσει τη διέλευση των μεταναστών από τα σύνορα δείχνει ότι οι Ευρώπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Δεν λειτουργεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό, πρέπει να αλλάξει

Την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για την κρισιμότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και την τραγική κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν λειτουργεί, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Βερολίνο: O Ερντογάν χρησιμοποίησε πολιτικά τους μετανάστες

Ηχηρό μήνυμα στήριξης υπέρ της Ελλάδας έστειλε το Βερολίνο σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρά σε μονομερείς κινήσεις και να σέβεται το Διαθνές Δίκαιο.

«Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται από την Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Όπως ανέφερε «πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα».

Σε αυτήν την κατάσταση, προκύπτουν άλλα νομικά θέματα από εκείνα σε μια ομαλή διέλευση των συνόρων γι΄αυτό και χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν συνέβη τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο».