Προϋπολογισμος 2024

Τοποθέτηση Ιάσονα Φωτήλα

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο καθρέφτης της οικονομίας μίας χώρας που βρίσκεται σε δημοσιονομική ευστάθεια, φανερώνει συνέπεια λόγου και πράξεων, δείχνει σταθερότητα, συγκεκριμένο αναπτυξιακό προσανατολισμό και αποτυπώνει κοινωνική δικαιοσύνη και επενδυτική δυναμική.

Η ελληνική οικονομία έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και έχοντας μπροστά της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα το 2023, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,4% έναντι εκτίμησης 2,3% όπως είχε κατατεθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024.
Την ίδια στιγμή το ΑΕΠ το 2024 αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να φτάσει στο μεγαλύτερο ύψος της περιόδου από το 2010 υπερβαίνοντας τα 200 δις Ευρώ σε σταθερές τιμές.
Αντίστοιχα σε ονομαστικούς όρους το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 233,8 δις Ευρώ και να ξεπεράσει κατά 3,5% το μέσο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας πριν την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι στο κομμάτι των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυτή τη στιγμή αποτελούν ίσως τον κυριότερο παράγοντα για την περαιτέρω μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις το 2024 αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 15,1% κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό επενδυτικό κενό μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης προβλέπεται να μειωθεί το 2024 σε 5% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.
Φυσικά μιλάμε για ξένες και εγχώριες επενδύσεις οι οποίες αν μη τι άλλο παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας θυμίσω τον αριθμό ή το μέγεθος των επιχειρήσεων που αισθάνονται πλέον ασφάλεια να επενδύσουν στην χώρα μας παρά τις όποιες προκλήσεις σε διεθνές ή εγχώριο επίπεδο. Άλλωστε κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης και ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εσείς ξέρετε καλύτερα ότι οι επενδύσεις στην χώρα έπρεπε να πάνε «στα τσακίδια». Έτσι δεν έλεγε ο κ. Καρανίκας;

Για εμάς λοιπόν δεν είναι έτσι. Οι επενδύσεις για την Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημαίνουν μεγέθυνση του ΑΕΠ, σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας, σημαίνουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε και το καταφέραμε μέρα με τη μέρα χρόνο με το χρόνο. Να εκμεταλλευτούμε συνολικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έως και το τελευταίο ευρώ. Προωθήσαμε δράσεις αναπτυξιακές και μεταρρυθμιστικές στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, των μεταφορών, του ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 οι δαπάνες για επενδύσεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο και συγκεκριμένα 88,7% σε σχέση με το 2019. Όμως και τα επόμενα χρόνια οι ίδιες δαπάνες παραμένουν και πάλι σε υψηλά επίπεδα κάτι που πλέον σήμαινε την αναπτυξιακή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου έχουν ενταχθεί 718 έργα και υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 20,7 δις Ευρώ.
Επιπλέον, από το 2021 έχουν εκταμιευθεί 11,1 δις Ευρώ με το συνολικό ποσό που αρχικά είχε κατανεμηθεί στη χώρα μας να φτάνει τα 30,5 δις Ευρώ έως το 2026 το οποίο όμως ύστερα από την αναθεωρημένη πρόταση που έχουμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγγίζει τα 36 δις έως το 2026.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης η μία πλευρά του νομίσματος του νέου προϋπολογισμού δείχνει ξεκάθαρα και με αριθμούς από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό αναπτυξιακό μονοπάτι άλλωστε ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα.
Η άλλη πλευρά όμως του νομίσματος δείχνει ότι αυτός ο προϋπολογισμός έχει ως προτεραιότητα το σύνολο των πολιτών της χώρας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Για το σκοπό αυτό προωθήσαμε μέτρα ανάμεσα σε άλλα όπως την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με κόστος 92 εκατ. Ευρώ για το 2023, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους με κόστος 202 εκατ. Ευρώ ετησίως και στους συνταξιούχους με κόστος 274 εκατ. Ευρώ, την αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα με κόστος 64 εκατ. Ευρώ ή ακόμα και την αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ κατά 8% με κόστος 63 εκατ. Ευρώ για το 2023 και 95 εκατ Ευρώ για το 2024 και εφεξής.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνησή μας προχώρησε και σε άλλες παρεμβάσεις όπως στο συνταξιοδοτικό σύστημα όπου για παράδειγμα από τον Ιανουάριο του 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς ή οι παρεμβάσεις μας που έχουν φορολογική χροιά για παράδειγμα η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 Ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα με δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. Ευρώ για το 2024.

Δεν θα επεκταθώ παραπέρα άλλωστε δεν θα υπήρχε και ο χρόνος να συζητήσουμε για το μέγεθος της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται από την Κυβέρνησή μας που στο πυρήνα της εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι δεν αφήνει κανέναν συμπολίτη μας στο περιθώριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της συνεπής δουλειάς που έχει γίνει από την κυβέρνηση μας. Μίας δουλειάς που προχωρά με συνέπεια και σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας που είναι άλλωστε η προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία.
Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, αν συνεχίσουμε συντονισμένα και με σχέδιο όπως άλλωστε κάνουμε, να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Σας καλώ λοιπόν σήμερα όλοι μαζί να υπερψηφίσουμε τον φετινό προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ.