Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Βασιλικής» Βαγγέλης Σερντάρης

Ένας πρωτοπόρος δημιουργός με σημαντική προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο, που τιμήθηκε με πολλά βραβεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών.

Γεννημένος το 1936 στην Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, ο Βαγγέλης Σερντάρης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο και εξελίχθηκε σε έναν αξιόλογο σκηνοθέτη ο οποίος εισήγαγε τον ρεαλισμό στο ελληνικό σινεμά την ίδια εποχή που άλλοι σπουδαίοι της γενιάς του, οπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης, τού έδιναν μια νέα, ισχυρή ώθηση, μέσα απο τις δικές τους ταινίες.

Αφου εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες, κατέθεσε, το 1969, το πρώτο προσωπικό δείγμα  δουλειάς του μέσα από το φιλμ νουάρ «Ληστεία στην Αθήνα», με πρωταγωνιστές τους Ανέστη Βλάχο και Χρήστο Τσάγκα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1983, συμμετείχε ως συμπαραγωγός στη θρυλική ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη.

Βασιλική – Ολόκληρη η Ταινία του Βαγγέλη Σερντάρη (1997)

Βασιλική - Ολόκληρη η Ταινία - Βαγγέλης Σερντάρης 1997

Ακολούθησαν, το «Θερμοκήπιο» του 1985 με τους Τάσο Χαλκιά και Χριστίνα Θεοδωροπούλιυ στους πρωταγωνιστικούς ρολους και «Η Βασιλική» του 1997, με τον Πασχάλη Τσαρούχα και την Ταμίλα Κουλίεβα που τιμήθηκε με εγχώρια αλλά και διεθνή βραβεία, ενώ το 2001 βγήκε στις αίθουσες «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» που προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

99

Από τα τέλη του ’80 και για μια δεκαετία περίπου, ο Βαγγέλης Σερντάρης εργάστηκε και στην τηλεόραση σκηνοθετώντας τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που προβλήθηκαν σε δημόσια καθ ιδιωτικά κανάλια.

serntaris