Κορωνοϊός: Σε άνοδο τα κρούσματα – Χαμηλά οι εμβολιασμοί

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κυκλοφορία των αναπνευστικών λοιμώξεων αυτή την περίοδο, μεταξύ των οποίων ο κορωνοϊός και η γρίπη.

Στα τελευταία επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ καταγράφεται αυξητική τάση της θετικότητας της Covid-19 στα δείγματα που ελέγχονται. Παράλληλα, οι γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρατηρούν ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και κάνουν λόγο για υψηλή μολυσματικότητα.

Η παραπάνω τάση αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα 1.120 ασθενείς (τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Οι νοσηλείες «έσπασαν το φράγμα» των 1.000 την Κυριακή και ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι διαρκώς αυξητικός. Χθες, οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 182, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν πριν από δύο εβδομάδες.

Η υγειονομική κατάσταση ανησυχεί τους ειδικούς σε σχέση με τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς και γι αυτό  τονίζουν τη σημασία λήψης μέτρων προστασίας, μια περίοδο που λόγω των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πολλαπλές οι κοινωνικές συνευρέσεις σε κλειστούς χώρους. Ένα «όπλο» για ενίσχυση της προστασίας έναντι του κορωνοϊού είναι ο αναμνηστικός εμβολιασμός, που προς το παρόν όμως δεν έχει «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, με βάση στοιχεία της 8ης Δεκεμβρίου, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB έχουν πραγματοποιηθεί 123.952 εμβολιασμοί και είναι προγραμματισμένα 22.448 μελλοντικά ραντεβού. Συγκεκριμένα, έχουν εμβολιαστεί 123.729 πολίτες άνω των 12 ετών, με το 79,3% να αφορά σε πολίτες από 60 ετών και πάνω. Επίσης, 203 παιδιά 5 έως 11 ετών, καθώς και 20 βρέφη και μικρά παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών. Παρόλο που ο μεγαλύτερος αριθμός αναμνηστικών δόσεων έχει γίνει στους ηλικιωμένους, οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να εμβολιαστούν πολύ περισσότεροι μεγαλύτεροι πολίτες καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου για βαριά νόσηση.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές φαίνεται και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αν και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η περίοδος εμβολιασμού. Έως και τις 10 Δεκεμβρίου, είχαν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.592.428 εμβολιασμοί κατά της γρίπης. Εξ αυτών οι 1.533.434 πραγματοποιήθηκαν με ιατρική συνταγή και οι υπόλοιποι 1.058.994 χωρίς ιατρική συνταγή. Το μέσο ημερήσιο πλήθος εμβολιασμών είναι 37.035. Σχετικά με το ποιοι εμβολιάζονται συχνότερα κατά της γρίπης, τα στοιχεία δείχνουν πως το 62,2% των εμβολιασμένων είναι άτομα άνω των 60 ετών. Η δεύτερη κατηγορία με τους περισσότερους εμβολιασμένους (ποσοστό 13,9%) είναι τα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα.

Η κυκλοφορία των ιών της γρίπης είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC, μάλιστα, αναφέρουν θετικότητα γρίπης στο 12,9% για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη στη σειρά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Εσθονία (14,8% η θετικότητα) και τη Λιθουανία (13,3%). Επίσης, υπερβαίνει το ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης (10% θετικότητα).