Κορονοϊός: Πλαφόν 40€ στα μοριακά και 10€ στα rapid test – “Δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα της πανδημίας”

advertisement

Καλά και άσχημα νέα ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στα θετικά είναι πως την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται μείωση και στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Εντούτοις το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ο αριθμός της μείωσης δεν είναι ο αναμενόμενος τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση για καθολικό lockdown, ενώ το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται όπως είπε.

“Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει. Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό. Υπάρχουν 25 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη, στην Αττική και στη Λάρισα, ενώ είναι αξιοσημείωτη η αύξηση σε Σέρρες και Μαγνησία. Την ίδια ώρα, παρατηρούνται συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές που επιβαρύνουν τον επιδημιολογικό χάρτη.

Η Ελλάδα ωστόσο, σημείωσε, παραμένει στην 17η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και στην 16η όσον αφορά τη θνητότητα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι στα 28 έτη. 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή και περισσότερο από 1/4 στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται πως 1.600 ασθνείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη εβδομάδα, εκ των οποίων 250 άτομα σε ΜΕΘ.

Η σταδιακή άρση των μέτρων θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή. Όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Αν η άρση συμβεί αφού έχει μειωθεί η διασπορά, η αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για την άρση του lockdown πρόωρη.

Ορίζεται πλαφόν στα τεστ

Στον καθορισμό των ανώτατων τιμών χρέωσης των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως τόνισε, “γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους”.

Σημείωσε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορονοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα 40 ευρώ.

β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα 10 ευρώ.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας που ενέσκηψε στην χώρα και την εξ αυτής υγειονομική κρίση, που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μερίμνησαν άμεσα, επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία,  τα οποία διασφάλισαν:

– Την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς.

– Την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας (δυνατότητα εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, μασκών κ.α εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης).

– Την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.

Συγκεκριμένα, σημείωσε: “Αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας  τη διαφάνεια στις τιμές.

Πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών, που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

Αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

Εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) την τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών, πραγματοποιώντας περισσότερους από 660 χιλιάδες ελέγχους ανά την επικράτεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών”.

Β. Κουρλιμπίνη