Ισπανία: Το μήνυμα αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους από τους κατοίκους της Guernica

Συγκλονιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, έστειλαν οι κάτοικοι της μαρτυρικής βασκικής πόλης Γκουέρνικα.

Εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους, την Παλαιστινιακή σημαία, και τμήμα του διάσημου πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που αποτύπωσε την σφαγή από την ναζιστική πολεμική αεροπορία, κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, το 1937.

Η αντιαεροπορική σειρήνα της πόλης ήχησε για ένα λεπτό, ενώ εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι της  κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της σφαγής στην Γάζα.

Δείτε το βίντεο

 

Εφιαλτική η κατάσταση στη Γάζα – Ο κόσμος «κοιτάει την άβυσσο»

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας , μετά το βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του, που ζήτησε έντονα να «κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17.487 ανθρώπους, από τους οποίους πάνω από τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Έπειτα από δυο μήνες πολέμου και βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «κοιτάει την άβυσσο».

«Ο κόσμος είναι απελπισμένος, φοβισμένος και εξοργισμένος», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «όλ’ αυτά γίνονται εν μέσω εφιαλτικής ανθρωπιστικής κατάστασης που επιδεινώνεται».

Μεγάλο μέρος των 1,9 εκατ. εκτοπισμένων Γαζαίων κατευθύνθηκε στον νότο, μετατρέποντας τη Ράφα, στα —κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο, σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων.Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, μόλις 14 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν σε λειτουργία.