«Σκεφτόμαστε συμπεριληπτικά κάθε μέρα και όχι μόνο μια μέρα τον χρόνο.»

Η 3η Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, θα έπρεπε να αποτελεί μια ημέρα συλλογικού απολογισμού, αυτοκριτικής και αναστοχασμού για όσα πράξαμε ως πολίτες και ως κράτος για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και όχι μια μέρα υπενθύμισης ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία που δεν πράττουμε τίποτα προκειμένου να έχουν ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σίγουρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τη βελτίωση των υποδομών, ως προς την παροχή ίσων ευκαιριών και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρίες και σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ταχύτατη εξέλιξη της επιστήμης της Ειδικής Αγωγής, που βοήθησε στην άρση των στερεοτύπων, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ορθή ενημέρωση των πολιτών.

Ωστόσο, η στήριξη της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι επιτακτικής σημασίας για την ουσιαστική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης παρά τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του κράτους συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις και κενά, που έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδία με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες. Ως εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα μας δίπλα στους μαθητές μας για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Καθημερινά διεκδικούμε την έμπρακτη στήριξη των δομών της Ειδικής Αγωγής, την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υποδομές και εξοπλισμό και την κάλυψη των λειτουργικών κενών μέσω μόνιμων διορισμών, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας.

Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουμε την συμπερίληψη στην πράξη. Η αλλαγή στην κοινωνία και η επίτευξη κοινωνιών με ίσες και ίδιες ευκαιρίες για όλους θα έρθει μέσα από την αλλαγή στον μικρόκοσμο του σχολείου, μαθαίνοντας στα παιδιά μας να σκέφτονται και να δρουν συμπεριληπτικά με σεβασμό στον άνθρωπο και στα αναφαίρετα δικαιώματά του και αντιμετωπίζοντας τη διαφορετικότητα ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να δεσμευτούμε ότι θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα δίπλα στους συνανθρώπους μας με αναπηρία και στους μαθητές μας, προκειμένου να χτίσουμε κοινωνίες συμπεριληπτικές με προοπτικές και με ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς, περιορισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς εμπόδια. Όλοι οι άνθρωποι χωράνε σε μια κοινωνία, αυτό που δεν χωράει είναι τα εμπόδια, οι προκαταλήψεις και η αδικία. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι!

 

Παναγιώτης Καρασπήλιος

MEd Εκπαιδευτικός

Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας