Οικονομικό Επιμελητήριο: Οι εξελίξεις, το μέλλον και οι χρηματοδοτήσεις

«Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη σε μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον – ο ρόλος των οικονομολόγων και των λογιστών ήταν το ενδιαφέρον θέμα που αναλύθηλε στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο-10ο Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης.

«Η αλματώδης αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκηση και η γενικότερη ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απαιτεί να αφιερώνουμε μέρος του λιγοστού προσωπικού μας χρόνου. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να επωμιστούμε τις συνέπειες της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας της Δημόσιας Διοίκησης» τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παππάς στην εισαγωγική του τοποθέτηση, εισάγοντας ουσιαστικά τα νέα δεδομένα που απασχολούν τον κλάδο και μεταβάλλουν το επαγγελματικό περιβάλλον.

Οι εισηγητές έθεσαν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις σχετικά με τις τάσεις εξέλιξης του επαγγέλματος, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που διαρκώς εξελίσσεται και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.

Οι αναλύσεις δεδομένων, οι ψηφιακές δεξιότητες, η κριτική σκέψη αλλά και η ικανότητα συνθέσεων φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο και να οδηγούν σε οικονομικές εκτιμήσεις χρήσιμες για το οικονομικό περιβάλλον κάθε επιχείρησης.

Η δυσκολία πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις αλλά και οι δυσκολίες που ανακύπτουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν επίσης ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά εκπροσώπων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη συνεδρία.

Πάνω από 1000 ανοικτα εργα της τάξης 1 δις. Αν καθυστερήσεις πληρωμές δεν είναι δική μας ευθύνη. Λογιστικό ταμείο έχει η ροή των χρημάτων γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας

Την έκδοση νέων προσκλήσεων που θα αφορούν ενισχύσεις για επιχιερήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαϊμης προσδιορίζοντας χρονικά ότι θα βγουν μέσα στον Δεκέμβριο.

«Έχουμε αλλάξει κατηγορία ως Περιφέρεια και αυτό φαίνεται πρώτα απ όλα από δείκτες ανεργίας που έχουν σημαντικά διορθωθεί» τόνισε και ίδιος και παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει η φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, ακριβώς γιατί πλέον δημιουργούνται νέες ευκαιρίες.

Στην ενότητα τοποθετήθηκαν κι ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις γύρψ από τις σύγχρονες απαιτήσεις του επαγγέλματος του οικονομολόγου οι Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (Σ.Ε.Ο.Δ.), Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.), Θεόδωρος Δούρος, Οικονομικός Επόπτης Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Π.Δ.Ε.), Διευθύνων Σύμβουλος DUR Α.Ε., Παναγιώτης Παπαδέας, Ομ. Καθηγητής Λογιστικής Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής – τ. Πρόεδρος Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & ελέγχων, Μέλος ΣΕΠ-ΕΑΠ, Νίκος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αριστείδης Ζέρβας, Chief M&A and Investment Officer – Kleemann Group