Ξεκίνησαν οι εργασίες του 26ου Forum Ανάπτυξης

«Οι συνεργασίες προαπαιτούμενο για το άλμα της Ανάπτυξης»

«Συνεργασίες παντού» όχι ως ανάγκη, αλλά πρωτίστως ως επιλογή με σκοπό την εφαρμογή καλών πρακτικών που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή είναι το θέμα του 26ου Forum Ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Αστήρ» και ολοκληρώνεται την Κυριακή με περισσότερους από 120 ομιλητές σε 20 ξεχωριστές συνεδρίες.

Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε ο αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο,  ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές επεσήμανε πως οι συνεργασίες είναι απαραίτητες στην εποχή μας και μετέφερε τα λόγια του Αγίου Ιγνατίου «να είστε ενωμένοι σαν τις χορδές της κιθάρας. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας, γιατί ο εχθρός της συνεργατικότητας και της προόδου είναι ο εγωισμός».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος επεσήμανε πως σε αυτό το περιβάλλον των ραγδαίων αλλαγών και απειλών είναι επιτακτικό και αναλλοίωτο το μήνυμα των συνεργασιών. «Επιδιώκουμε να μετουσιώσουμε τις θεωρίες σε πράξη, υιοθετώντας καλές πρακτικές, όπως άλλωστε είναι και το Forum Ανάπτυξης, το οποίο αντακλά εδώ και 26 χρόνια στην κοινωνία, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ζητήματα».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων έκανε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία έφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόοδο των εργασιών στην Πατρών- Πύργου, ανακοινώνοντας πως ήδη έχει το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει φθάσει στο 26% από το 18% που ήταν όταν ανέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. «Το 2025 θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ενώ το στοίχημα του Πρωθυπουργού μας είναι το 2020 να μην έχουμε κανέναν νεκρό από τροχαίο. Η περιοχή μας χρειάζεται να κοιτά μπροστά», τόνισε και εστίασε στην ηλεκτροκίνηση, επισημαίνοντας πως η Αχαΐα και η Πάτρα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «το Forum Aνάπτυξης αποτελεί ένα χρήσιμο και ζωντανό εργαστήριο διαλόγου και παραγωγής ιδεών που δεν πρέπει όμως να μένουν ιδέες, αλλά να γίνονται πράξη. Η συνεργασία είναι στο DNA της Αυτοδιοίκησης κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδος, με την κεντρική εξουσία, με τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα, με τα Επιμελητήρια και με όλους όσοι προάγουν αναπτυξιακές δράσεις. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και οφείλουμε να απαντήσουμε υπεύθυνα είναι αν οι συνεργασίες πρέπει να αποτελούν ανάγκη ή επιλογή».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκος Αλεξανδρής, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεργασίες στη δικαιοσύνη, λέγοντας πως «η Δικαιοσύνη πρέπει να γρηγορεί και να συμβιβάζεται με το αίσθημα του κόσμου για να βρει το δίκιο του όσο πιο γρήγορα και ποιοτικά γίνεται. Η χώρα μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο και στοχεύει να είναι πρωταγωνιστικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε πως «έχοντας πολύ καλή εικόνα του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η περιοχή έχει πληθώρα υγιών και δυναμικών επιχειρήσεων». Ο κ. Σκάλκος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και χρηματοδοτήσεων, ωστόσο, επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι ρυθμοί διάθεσης των πόρων στους δικαιούχους και ανακοίνωσε πως σύντομα θα «τρέξει» ένα νέο σύστημα επίσπευσης των διαδικασιών χρηματοδότησης.

 

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους βουλευτές Αχαΐας. Ο Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε πως «οποιαδήποτε πλάνο δεν έχει δράση είναι απλά μία ευχή. Γι’ αυτό οφείλουμε να συνεργαστούμε να κάνουμε κάθε ευχή μας πράξη για να έχουμε την Αχαΐα που μας αξίζει», ενώ ο Ιάσονας Φωτήλας χαρακτήρισε σημαντικές τις συνεργασίες για την ανάπτυξη της περιοχής μας, η οποία όπως είπε, έχει ξεκινήσει.

Τέλος, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως το Forum Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνεργασίας και ευχήθηκε τα θεωρητικά εργαλεία να χρησιμεύσουν για να γίνουν ενέργειες προς όφελος των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ζήτησε τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών για την υπογειοποίηση του τρένου, ενώ επεσήμανε πως οι συνεργασίες πρέπει να έχουν αποτέλεσμα για το πατραϊκό λαό και έφερε ως παράδειγμα το Open Mall που ολοκληρώνεται, λέγοντας πως «το θέμα δεν είναι να κάνουμε κάτι για να τρέφονται κάποιοι και να καταστρέφονται άλλοι…».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας αναφέρθηκε σε τέσσερις σημαντικές δράσεις που αποτελούν προϊόν συνεργασίες του Ιδρύματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπούρας  αναφέρθηκε στο μεγάλο Φεστιβάλ Καλωσορίσματος των νέων φοιτητών (Welcome to Up), στην «ΥΠΑΤΙΑ» για την έρευνα και την καινοτομία, στη δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών (το πρώτο ελληνικού πανεπιστημίου) στην Αλεξάνδρεια υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και στη λειτουργία του πρώτου κοινού προπτυχιακού προγράμματος ελληνικού πανεπιστημίου στην Κίνα.

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας,  πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο οποίος δήλωσε πως η περιοχή μας πρωτοστατεί σε συνεργασίας, ωστόσο, απαιτείται όπως είπε, να γίνει η υπέρβαση. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας το Patras IQ, την πρώτη έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

 

 

Μεταξύ άλλων, στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Μπαρής, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Β. Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κ. Ζαφειρόπουλος, οι πολιτευτές, Ε. Γιαννιά, Γ. Τσίρης και Ολ. Λόη,  ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστικών, Παναγιώτης Δανιάς, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθ. Ζούπας, ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, Δημήτρης Μπάκος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Δ. Νικολακόπουλος, πρόεδροι επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.