Live οι εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα: Δεκάδες νεκροί στη Ράφα από ισραηλινές επιδρομές

Δείτε live τις εξελίξεις στο in – Σφοδρότεροι γίνονται μέρα με τη μέρα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Τι θα γίνει με τους αιχμαλώτους μετά την απελευθέρωση δύο ακόμα από τη Χαμάς

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.

Δείτε live εικόνα

07:59 Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ένα 24ωρο στη Γάζα

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αύξησε στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 7η Οκτωβρίου.

«Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω X.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».

07:56 Έφτασε στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσγειώθηκε στο Ισραήλ και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον προεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

07:48 IDF: Χτυπήσαμε πάνω από 400 τρομοκρατικούς στόχους

Για μια ευρεία επιχείρηση το βράδυ της Δευτέρας με πάνω από 400 «τρομοκρατικούς στόχους» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται ακόμα οι τοποθεσίες – ως σημεία επιθέσεων- προσφυγικών καταυλισμών που οι Παλαιστίνιοι λένε ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί.

Στην ίδια ανακοίνωση οι IDF αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν τζαμιά που χρησιμοποιούνταν ως επιχειρησιακά κέντρα από τη Χαμάς, ενώ χτυπήθηκαν και δεκάδες ένοπλοι της οργάνωσης που «σκόπευαν να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ».

Αναφέρει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν τρεις αναπληρωτές διοικητές της Χαμάς.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:  «Σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς, οι IDF χτύπησαν δεκάδες ενόπλους της Χαμάς που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν δεκάδες τρομοκρατικές υποδομές και ορμητήρια της Χαμάς στις γειτονιές Shuja’iyya, Shati, Jabalia, Daraj Tuffah και Zaytun».

07:32 Ώρα μηδέν για τα νοσοκομεία στη Γάζα – Ξεμένουν από καύσιμα

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το Indonesian Hospital, βυθίστηκε για κάποια ώρα στο σκοτάδι καθώς τα καύσιμα που τροφοδοτούν με ρεύμα το κτίριο τελειώνουν. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera κατά τη διάρκεια της νύχτας το νοσοκομείο βυθίστηκε στο σκοτάδι ενώ δεκάδες νέοι τραυματίες έφταναν για νοσηλεία.

Νωρίτερα φαίνεται πως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Υγείας ωστόσο να τονίζει ότι τις επόμενες 48 ώρες το υγειονομικό σύστημα της Γάζας κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει σταματήσει την τροφοδότηση με ρεύμα του παλαιστινιακού θύλακα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις να λειτουργούν με γεννήτριες. Ωστόσο τα καύσιμα στερεύουν και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για η λειτουργία των ιατρικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκοιτίδων για τα βρέφη.

07:19 Η Κίνα «λυπάται βαθύτατα» για τους θανάτους αμάχων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi δήλωσε στον Ισραηλινό Eli Cohen ότι το Πεκίνο είναι «βαθιά θλιμμένο» από τον μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων στον κλιμακούμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Wang αναγνώρισε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά «θα πρέπει να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει την ασφάλεια των αμάχων», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας την Τρίτη.

Ο Wang πρόκειται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτή την εβδομάδα.

 07:13 Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός

Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για να κυνηγήσουν την ηγεσία της Χαμάς».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ πρόσθεσε σε ξεχωριστή ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σε σχέση με αυτό το ζήτημα, είναι να επικεντρωθούμε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

07:09 Τουλάχιστον 110 σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές το βράδυ της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ως αποτέλεσμα πολλών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας αργά τη Δευτέρα και πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης, δήλωσε ιατρική πηγή στο Al Jazeera.

Τις τελευταίες ώρες, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στη βόρεια Γάζα και στην αλ-Μπαντάλ στην Τζαμπάλια, στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας καθώς και σε δύο περιοχές στο νότο, τη Ράφα και το Χαν Γιουνίς

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA επιβεβαίωσε επίσης την είδηση, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων ήταν στη Ράφα με περισσότερους από 30 νεκρούς.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν επίσης στο WAFA ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν στο Χαν Γιουνίς. Πολλά από τα θύματα στο Χαν Γιουνίς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Nasser.

Δεκάδες αναφέρθηκαν επίσης ότι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά πλήγματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλ-Σάτι και αλ-Μπουρέιτζ.

07:00 «Η απελευθέρωση δύο ακόμα αιχμαλώτων δείχνει τη διάθεση της Χαμάς να διαπραγματευτεί»

Η απόφαση της Χαμάς να απελευθερώσει δύο ακόμη ισραηλινούς αιχμαλώτους δείχνει την προθυμία της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας να διαπραγματευτεί, δήλωσε αναλυτής της Μέσης Ανατολής, αν και το κλίμα για συνομιλίες είναι δύσκολο.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Stephen Zunes, καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, χαιρέτισε την απελευθέρωση ως «κάτι καλό».

«Η αίσθησή μου είναι ότι η Χαμάς το χρησιμοποιεί αυτό ως χειρονομία καλής θέλησης για να αφήσει τους Ισραηλινούς να γνωρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν. Το Ισραήλ βέβαια κρατά χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι μη βίαιοι», δήλωσε.

«Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιο σημάδι ανταλλαγής κρατουμένων. Και σαφώς η Χαμάς προσπαθεί να αποφύγει, αν είναι δυνατόν, μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στο έδαφος».

Αλλά είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως να είναι δύσκολες με δεδομένους τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν διαμορφώνουν καθόλου καλό κλίμα για διαπραγματεύσεις».

Οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους

06:53 Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συλλαμβάνεται από ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς συνελήφθη στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από νυχτερινή ισραηλινή επιδρομή στο σπίτι του, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, δείχνει τον Adnan Hamarsheh να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι και να τον σέρνουν σε ένα τεθωρακισμένο όχημα πολλά βαριά οπλισμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων.

06:42 Δεκάδες νεκροί στα νότια

Δεκάδες είναι οι νεκροί από ισραηλινές επιδρομές που πριν την αυγή επικεντρώθηκαν στη Ράφα και το Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

06:33 Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας. Εκατοντάδες νέοι νεκροί προστίθενται στη μακάβρια λίστα των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ να γίνονται σφοδρότεροι μέρα με τη μέρα. Συνολικά πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτώβρη ανάμεσά τους πάνω από 2.000 παιδιά. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

πηγή