Γουατεμάλα: Συνεχίζονται τα εμπόδια για μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση

Ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, κάλεσε χθες Τετάρτη το βράδυ τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους, τον συντηρητικό Αλεχάντρο Γιαματέι, να ζητήσει η γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας να υποβάλει την παραίτησή της, με φόντο τη συνεχιζόμενη σταυροφορία εναντίον του κόμματος του επόμενου ηγέτη της χώρας και τις κατηγορίες του πως εξελίσσεται προσπάθεια να εμποδιστεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο κ. Αρέβαλο επέκρινε τον κ. Γιαματέι διότι σιωπά και αξίωσε να ζητήσει αμέσως η κυρία Πόρας να παραιτηθεί σε επιστολή του.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής εσείς, Δρ. Γιαματέι, σωπαίνετε. Ο λαός εκλαμβάνει τη σιωπή σας ως συναίνεση στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών μας. Η σιωπή σας είναι προσβολή για τον λαό της Γουατεμάλας», αναφέρει το κείμενο.

Δεκάδες χιλιάδες γουατεμαλτέκοι διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες εναντίον αυτού που ο κ. Αρέβαλο χαρακτηρίζει «πραξικόπημα σε αργή κίνηση». Απαιτούν να παραιτηθεί ή να παυθεί η γενική εισαγγελέας, όπως και άλλοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που πρωταγωνιστούν στην εκστρατεία εναντίον του εκλεγμένου προέδρου και της παράταξής του, του Movimiento Semilla («Κινήματος Σπόρος»).

Η γενική εισαγγελία αντιτείνει πως οι επανειλημμένες έφοδοι στα γραφεία του Σεμίγια και της εθνικής εφορευτικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), ήταν απαραίτητες επιχειρήσεις στο πλαίσιο απόλυτα νόμιμων ερευνών για παρατυπίες στις εκλογές και για καταγγελίες πως κατά τη διαδικασία ίδρυσης της παράταξης του κ. Αρέβαλο χρησιμοποιήθηκαν πλαστογραφημένες υπογραφές.

Νωρίτερα χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στις αρχές να χρησιμοποιήσουν βία μόνο ως «μέσο της ύστατης προσφυγής» για να διαλύσουν διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει δρόμους.