Πάτρα: Συνέδριο για Κριτική Θεωρία Συνέχειες και Ασυνέχειες

 

 

Η Κριτική θεωρία αναμφίβολα ανήκει στα πιο σημαντικά ρεύματα της φιλοσοφίας και της κοινωνικής θεωρίας του 20ού αιώνα. Έχοντας ως βασικές της αναφορές τόσο τη μαρξική κριτική της πολιτικής οικονομίας όσο και την κλασική γερμανική φιλοσοφία, συνομιλώντας παραγωγικά με τις πιο εξελιγμένες εκδοχές της γερμανικής κοινωνιολογίας και την ψυχανάλυση, η παράδοση της Κριτικής θεωρίας έχει να επιδείξει κάποια από τα πιο εμβριθή έργα της φιλοσοφικής σκέψης και της κοινωνικής θεωρίας του 20ού αιώνα. Καθώς, ωστόσο, δεν αποτελεί συμπαγή παράδοση, η ίδια δεν έμεινε δίχως βαθιές εσωτερικές αλλαγές, που θέτουν εκ των πραγμάτων ισχυρά ερωτήματα περί της συνέχειάς της. Η ευρεία πρόσληψή της διεθνώς αποτυπώνεται και στην Ελλάδα. Πέραν της μετάφρασης και έκδοσης βασικών θεωρητικών κειμένων της παράδοσης αυτής αλλά και έργων που εντάσσονται στην περιφέρειά της, παρατηρείται ένα διαρκώς αυξανόμενο ερευνητικό ενδιαφέρον για τους στοχαστές της Κριτικής θεωρίας όσο και για τις δυνατότητες επικαιροποίησής της. Στόχος του τριήμερου συνεδρίου Κριτική θεωρία. Συνέχειες και ασυνέχειες είναι να έρθουν σε επαφή κυρίως νέοι ερευνητές και ερευνήτριες (μεταπτυχιακοί φοιτητές, κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες) που ασχολούνται τόσο σε ιστορικό όσο και σε συστηματικό επίπεδο με την Κριτική θεωρία. Με αυτόν τον τρόπο, το συνέδριο αποσκοπεί, αφενός, να αναδείξει την εγχώρια ερευνητική παραγωγή σχετικά με την Κριτική θεωρία και, αφετέρου, να αποτελέσει forum όσμωσης και συνεργασίας των νέων ερευνητών και ερευνητριών του πεδίου.

 

Το συνέδριο θα διεξαχθεί 12-14 Οκτωβρίου 2023 στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών.

 

 

*Για το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του συνεδρίου στο Facebook:

https://www.facebook.com/events/965577554436430