(Βίντεο)-Πάτρα: Η 1η Διεθνής Ολυµπιάδα Φιλοσοφίας

Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγγέλλει την διεξαγωγή της τριακοστής πρώτης (ΧΧΧΙ) Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε την ιδέα της ευγενούς άμιλλας και του θεμιτού ανταγωνισμού, την Αρχαία Ολυμπία. Η Ολυμπιάδα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας όπου αναμένονται αποστολές από 50 χώρες με 100 μαθητές Λυκείου και τους συνοδούς καθηγητές τους. Οι συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα προκρίνονται ως νικητές των εθνικών διαγωνισμών φιλοσοφίας σε αυτήν την παγκόσμια ειρηνική συνεύρεση των νέων που διαγωνίζονται μέσω της συγγραφής ενός φιλοσοφικού δοκιμίου για μετάλλια και διακρίσεις. Ως διοργανώτρια χώρα η Ελλάδα συμμετέχει εφέτος με τους 10 πρωτεύσαντες στον Πανελλαδικό Mαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διοργανώνει το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανελλιπώς από το 2011. Ως Οργανισμός η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ) τελεί υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και ενεργεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Είναι αξιοσημείωτες οι βραβεύσεις και διακρίσεις που έλαβαν οι συμμετέχοντες στην ΔΟΦ Έλληνες μαθητές κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η αναγνώριση της αξίας τους μέσω της λήψης υποτροφιών και εγγραφής τους σε Πανεπιστήμια παγκόσμιου κύρους.
Κεντρικό θέμα της 31ης ΔΟΦ είναι «A Life in Fair Competition». Η Ολυμπιάδα περιλαμβάνει εκτός από το διαγωνιστικό της μέρος ομιλίες, διαλέξεις και πάνελ γύρω από τη θεματική του θεμιτού ανταγωνισμού ως παράγοντα διαμόρφωσης της σύγχρονης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Ένα ειδικό αφιέρωμα θα αφορά στην φιλοσοφική σκέψη του καταγόμενου από την Ολυμπία σύγχρονου Έλληνα φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη. Η επίσημη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού είναι www.ipo2023.org, και η ιστοσελίδα του Οργανισμού της ΔΟΦ http://www.philosophy-olympiad.org
Στην Οργανωτική Επιτροπή το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπείται από τον Αντιπρύτανη Καθηγ. κο Δ. Μαντζαβίνο, το δε Τμήμα Φιλοσοφίας από τον Πρόεδρο Αν. Καθηγ. Μιχαήλ Παρούση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει με ορισμένους εκπροσώπους τους Αντιπεριφερειάρχες, κ. Α. Φίλια και αναπληρωματικό μέλος τον κ. Ν. Κοροβέση. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου του Harvard έχει ως εκπρόσωπο τον καθηγητή κ. Ν. Πρεβελάκη και ως αναπληρωματικό μέλος τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΚΕΣ κο. Χρήστο Γιαννόπουλο, η δε Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, έχει ως εκπρόσωπο τον Λυκειάρχη του Αρσακείου Πατρών Δρ. Εμ. Πετράκη. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμαρχο κο. Γ. Γεωργιόπουλο και ο ΕΛΚΕ του Παν. Πατρών με τον Διευθυντή του Αντιπρύτανη κο. Π. Δημόπουλο στέκονται ουσιωδώς υποστηρικτές και αρωγοί στην προσπάθεια.

Olybiada-11-Topika (2).mov – Google Drive

 

Χορηγοί: ΕΡΤ Πάτρας, ΕΡΤ3 (επικοινωνίας), DUR, LOUX, CAVINO, Confectis
Οργανωτική Επιτροπή 31ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας