Αίγιο: Ο σπουδαίος Άγγλος νεοελληνιστής Roderick Beaton στο Πολύεδρο

 

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Έλληνες» του Roderick Beaton θα γίνει στο Πολύεδρο την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και η Μάχη Γεωργακοπούλου, οικονομολόγος και μέλος του Development Committee στο BSA. Με τον Roderick Beaton θα συνομιλήσει ο Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Η εκδήλωση θα γίνει μια μέρα μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών ( Τρίτη 3 Οκτωβρίου)

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του πολιτισμού που συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα στη Δύση. Μας ταξιδεύει σε όλη την υδρόγειο και σε τέσσερις χιλιετίες, από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού και από τους μύθους για θεούς και ήρωες έως τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πορεία είναι μια ιστορία επινοήσεων, όπως του αλφαβήτου, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά και επανεπινοήσεων, καθώς οι Έλληνες πάντα προσαρμόζονταν σε καταστροφικές αλλαγές και έβρισκαν νέους τρόπους να επιβιώνουν και να βάζουν τη σφραγίδα τους στον κόσμο γύρω τους, ακόμη και σήμερα μέσω της ελληνικής διασποράς στις πέντε ηπείρους. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Η μακρά ιστορία των Ελλήνων είναι σίγουρα μια από τις πλουσιότερες, αν όχι η πλουσιότερη, σε όλη την παγκόσμια ιστορία. Τούτο το βιβλίο υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η ιστορία δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αλλά είναι μια ιστορία για τον κόσμο. Όπως έλεγε με περιεκτικό και ωραίο τρόπο ο καταξιωμένος συγγραφέας και ηθοποιός Στίβεν Φράυ για τη διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 2021, «Η Ελλάδα δε θα οφείλει ποτέ στον κόσμο τόσα όσα οφείλει ο υπόλοιπος κόσμος στην Ελλάδα». Όμως ελαχιστότατοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτιμούν σωστά αυτό το γεγονός. Ακόμη και αν το εκτιμούν, μπορεί να μην κατανοούν πλήρως το πώς και το γιατί. Για να το κατανοήσουμε αυτό, δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε την παλιά ρήση για τους «αρχαίους προγόνους». Πράγματι δεν αρκεί ούτε απλώς να τιμούμε και να μελετούμε τον πολιτισμό της «κλασικής αρχαιότητας», αν απομονώνουμε αυτή την περίοδο της ελληνικής ιστορίας από την πολύ μεγαλύτερη αφήγηση της οποίας αποτελεί μέρος». (Roderick Beaton)

Σχόλια για το βιβλίο

«Ένα αριστούργημα, γραμμένο από τον κορυφαίο ειδήμονα σε καθετί ελληνικό». (Gregory Nagy)

«Μνημειώδης και περιεκτική ιστορία των Ελλήνων, που καλύπτει πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα. Τεκμηριωμένη και συναρπαστική. Ένα υπέροχο βιβλίο». (Peter Frankopan)

«Αξιόλογο και ευανάγνωστο. Ένα αριστοτεχνικό βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία των ελληνόφωνων λαών στη διάρκεια τριάντα πέντε αιώνων. . . Όποιος θέλει να κατανοήσει τη σημερινή Ελλάδα πρέπει να αρχίσει από αυτό το βιβλίο». (Ian Morris)

«Μια εξόχως διαφωτιστική και τεκμηριωμένη ανακεφαλαίωση των επιτευγμάτων ενός από τους σπουδαιότερους λαούς της υδρογείου». (Paul Cartledge)

«Ο Beaton μάς παραδίδει έναν άθλο, γραμμένο με βαθιά γνώση και αγάπη για καθετί ελληνικό». (Bruce Clark)

«Ο Beaton είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος σήμερα που είναι σε θέση να χωρέσει, με τέτοια ακρίβεια και γνώση, 3.500 χρόνια τέτοιας ιστορίας σε έναν τόμο». (Katherine Fleming)

 

Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ως το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London, και από το 2012 ως το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου και παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Συνέγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (Νεφέλη, 1996)· Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (Ωκεανίδα, 2003)· Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (Πατάκης, 2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (Πατάκης, 2020). Το 2019 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, «για την εμβληματική συμβολή [του] στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας»