Πέρασε από το Ελσίνκι με… ανατρεπτικό Ντεσπόντοφ ο ΠΑΟΚ!

Αγχήθηκε αλλά πέρασε με 3-2 από το Ελσίνκι ο ΠΑΟΚ, που επικράτησε με ανατροπή της φινλανδικής ομάδας και έκανε ξεκίνημα με το δεξί στη φάση των ομίλων του Conference League!

Οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν να χάνουν στο πρώτο ημίχρονο αλλά αντέδρασαν στο δεύτερο και με μπροστάρη τον Ντεσπόντοφ (ένα γκολ & μία ασίστ) και τους Κουλιεράκη, Μπράντον να βρίσκουν κι αυτοί δίχτυα, πήρε τους τρεις βαθμούς.

Ο “Δικέφαλος του Βορρά” δίνει τώρα… ραντεβού με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στις 5 Οκτωβρίου, στην Τούμπα.

Στο μυαλό του κόουτς

Με 3-4-3 πορεύτηκε ο Τόνι Κορκεακούνας, με τον Μαένπα κάτω από τα δοκάρια και τους Τοΐβιο, Ντε Γκράσα και Ραϊτάλα στην άμυνα. Σόιρι, Κανελλόπουλος, Λίνγκμαν και Χαμαλάινεν αποτέλεσαν τους τέσσερις χφα, με Χετεμάι, Ραντούλοβιτς και Μπαντέ μπροστά.

Από την άλλη, ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε 4-2-3-1, με τον Κοτάρσκι στην εστία και τους Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκη και Μπάμπα στην άμυνα. Στον άξονα βρέθηκαν οι Τσιγγάρας-Σβαμπ, ενώ οι Α. Ζίβκοβιτς, Μουργκ και Ντεσπόντοφ αποτέλεσαν την τριάδα πίσω από τον Σαμάτα.

Το ματς

Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν με διάθεση να πιέσουν αλλά υστερούσαν στην τελική πάσα. Μία ωραία προσπάθεια του Ντεσπόντοφ από τα αριστερά στο 19’ κατέληξε σε πολύ άστοχο σουτ του Σβαμπ έξω από την περιοχή, με τους Φινλανδούς να απαντούν δύο λεπτά αργότερα με κοντινή προσπάθεια του Ραντούλοβιτς που κατέληξε άουτ.

Ένα ακόμη μακρινό σουτ του Κουλιεράκη, στο 28’, πέρασε έξω, ωστόσο στο 35’ τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο για την ομάδα του Λουτσέσκου.

Γιατί μπορεί ο ο Κοτάρσκι να έβγαλε σε κόρνερ το σουτ του Ραντούλοβιτς, ωστόσο στη συνέχεια, μετά την εκτέλεση, η κεφαλιά του Μπαντέ κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0.

Η απάντηση λίγο έλειψε να έρθει πέντε λεπτά αργότερα, όταν ο Ντεσπόντοφ σούταρε άουτ μέσα από την περιοχή, με το φάουλ του Σβαμπ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων να κοντράρει αλλά να μην αιφνιδιάζει τον Εστ, που μπλόκαρε.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με φρενήρεις ρυθμούς, καθώς οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν την ισοφάριση πρώτα με σουτ του Ντεσπόντοφ που σταμάτησε ο Εστ και στη συνέχεια με κεφαλιά του Εκόνγκ που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι (47’)!

Δύο λεπτά αργότερα, ήταν σειρά του Σβαμπ να απειλήσει, όμως ο Φινλανδός τερματοφύλακας απέκρουσε εντυπωσαικά την κεφαλιά του, με το Ελσίνκι να απαντά με τετ α τετ του Ραντούλοβιτς στο 50’ που κατέληξε στο δοκάρι!

Ο ίδιος παίκτης ανάγκασε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ σε καλή επέμβαση στο 52’, προτού έρθει τελικά το 1-1 για τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ήταν στο 55’, όταν ο Κουλιεράκης κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα του Εστ με κεφαλιά μετά από φάουλ του Ντεσπόντοφ!

Ο Σβαμπ άγγιξε την ανατροπή τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν βρήκε χώρο έξω από την περιοχή αλλά είδε το σουτ του να αποκρούεται από τον Εστ – με τον Μπάμπα να σουτάρει άστοχα λίγο πριν.

Η ώρα περνούσε με τους φιλοξενούμενους να ανεβάζουν την πίεσή τους και στο 77’ είδαν το σουτ του Ντεσπόντοφ να περνά ψηλά άουτ, με τον Βούλγαρο όμως να φτάνει στο γκολ τέσσερα λεπτά αργότερα!

Στο 81’ λοιπόν, ο νεοαποκτηθείς επιθετικός σούταρε μέσα από την περιοχή, η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι και στη συνέχεια πήρε… παλαβά φάλτσα, για να καταλήξει εντέλει στα δίχτυα.

Οι γηπεδούχοι ανοίχτηκαν ψάχνοντας την ισοφάριση, με αποτέλεσμα να αφήσουν χώρο στους παίκτες του Λουτσέσκου, με τον Εστ να σταματά τον Βιεϊρίνια στο 90+3’ αλλά να μην μπορεί να κάνει τίποτα ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Τάισον έδωσε πάσα… πάρε-βάλε στον Μπράντον και εκείνος έκανε το 3-1!

Τα πάντα φάνηκαν να τελειώνουν, ωστόσο το Ελσίνκι κέρδισε στη συνέχεια πέναλτι για χέρι του Εκόνγκ, που δόθηκε κατόπιν χρήσης VAR, με τον Ραντούλοβιτς να ευστοχεί αλλά τον χρόνο να έχει τελειώσει…

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Ελσίνκι (Τ. Κορκεακούνας): Μαένπα (13’ Εστ), Τοΐβιο, Ντε Γκράσα, Ραϊτάλα, Σόιρι, Κανελλόπουλος (76’ Πάανανεν), Λίνγκμαν, Χαμαλάινεν (62’ Κέσκινεν), Χετεμάι (61΄Τανάκα), Ραντούλοβιτς, Μπαντέ (62΄Κουασίβι-Μπενισάν)
Στον πάγκο: Ράμουλα, Ολίλα, Χόστικα, Φίλιπ, Ρίσκι, Ολουσάνια, Πέτερσον

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Τσιγγάρας (67΄Οζντόεφ), Σβαμπ, Α. Ζίβκοβιτς (67’ Τάισον), Μουργκ (75’ Κωνσταντέλιας), Ντεσπόντοφ (85’ Βιεϊρίνια), Σαμάτα (75’ Μπράντον)
Στον πάγκο: Ζ. Ζίβκοβιτς, Μιχαηλίδης, Μεϊτέ, Λύρατζης, Βρακάς, Ρ. Σοάρες, Τζίμας

MVP: Ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ έψαξε πάρα πολύ το γκολ, είχε αρχικά την ασίστ στο 1-1 από τον Κουλιεράκη και εντέλει έφτασε στην ανατροπή και το τέρμα που τόσο ήθελε με… παράξενο τρόπο όταν η μπάλα έκαιγε! Όλα αυτά στο πρώτο του ματς ως βασικός και σε ένα ματς που είχε στραβώσει…

H… σφυρίχτρα: Σε ένα ματς με πολλές φάσεις, ο Μπάρμπου συνεργάστηκε με το VAR για μετρήσει κανονικά το γκολ του Ντεσπόντοφ, ενώ χρειάστηκε το on field review για να δώσει το πέναλτι στους Φινλανδούς στο τέλος. Κάποιο σημαντικό λάθος στη διαιτησία δεν παρατηρήθηκε.

Διαιτητής: Μπάρμπου (Ρουμανία)
Βοηθοί: Μάριτσα, Μπούτσι (Ρουμανία)
4ος: Κολτσέσκου (Ρουμανία)
VAR: Πόπα, Τσιβουλέτ (Ρουμανία)