Σε τροχιά υλοποίησης, με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το νέο κτίριο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Πάτρα

Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται ένα σημαντικό έργο για τον επιστημονικό και τεχνολογικό κόσμο της περιοχής, μετά την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για την κατασκευή νέου κτιρίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πάτρα.

Η Προγραμματική Σύμβαση υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Ιωάννη Εμίρη, παρουσία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, Χρυσόστομου Στύλιου και άλλων εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 6.125.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα υλοποίησης το Ερευνητικό Κέντρο. Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας), αναλαμβάνει την υποστήριξη και έγκριση των μελετών, καθώς και την επίβλεψη της κατασκευής μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο δίπλα στο Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας, με εκτιμώμενη επιφάνεια τουλάχιστον 2.790 m2 και με στόχο να στεγάσει το σύνολο του προσωπικού και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του ΕΚ «Αθηνά», ενώ θα περιλαμβάνει και τις αναγκαίες εργαστηριακές υποδομές.

«Με ιδιαίτερη χαρά συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός έργου που δυναμώνει και πολλαπλασιάζει τις επιστημονικές και ερευνητικές υποδομές του τόπου μας και που συμβάλλει ισχυρά στην μεγέθυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, ο μεγάλος πλούτος της Δυτικής Ελλάδας είναι ο πλούτος των ανθρώπων της και όσα, τα μυαλά και τα χέρια τους, μπορούν να δημιουργήσουν. Εύχομαι τη τάχιστη δυνατή υλοποίηση του έργου και ως Περιφέρεια θα είμαστε παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.