Πάτρα: Εχασε την ευκαιρία να γίνει Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024 – Παρέμβαση ενεργού πολίτη

 

Η Πάτρα έχασε την ευκαιρία να γίνει εθνική πρωτεύουσα νεολαίας για το 2024 και αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Οι αιτήσεις για τον θεσμό της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας γινόντουσαν από τις 3 Απριλίου έως τις 7 Ιουλίου, αλλά ο Δήμος Πατρέων φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τη νεολαία και να μην έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει τη συμμετοχή της στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Οι στόχοι του θεσμού της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας είναι να προάγει τη συμμετοχή των νέων 15-29 χρονών στη ζωή του τόπου και να τους δώσει τα κατάλληλα κίνητρα για να γίνουν ενεργοί πολίτες. Ωστόσο, στην Πάτρα, δεν υπάρχουν αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων στην πόλη. Απουσιάζει το δημοτικό συμβούλιο νέων, ένας θεσμός που θα έπρεπε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νεολαία και να την εκπροσωπεί.

Ο Δήμος Πατρέων δεν έχει δείξει καμία προσπάθεια για να προωθήσει τη νεολαία και να δημιουργήσει περιβάλλον όπου οι νέοι θα μπορούν να εκφραστούν και να συμμετάσχουν ενεργά στα δημόσια θέματα. Η Πάτρα χρειάζεται αλλαγή και προσπάθεια από τις αρχές της πόλης για να αναδειχθεί ως πρωτεύουσα νεολαίας.

Η απουσία πρωτοβουλιών και προγραμμάτων για τη νεολαία αντικατοπτρίζει την έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής από τους υπευθύνους της πόλης προς τους νέους. Είναι καιρός να γίνει σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και να δοθεί η δέουσα σημασία στη νεολαία της Πάτρας. Είναι καιρός να αναλάβουν δράση οι αρχές της πόλης και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές και προγράμματα για να εμπλακούν οι νέοι στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Πάτρας.

Είναι καιρός να καταλάβουν ότι γνώμη μας έχει σημασία και ότι έχουμε το δικαίωμα και εμείς να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη την πόλης μας και να αναγνωριστούμε ως ενεργή Πατρινή νεολαία για να παμε την πόλης μας μπροστά

Ο Δημητρης Αλεξοπουλος μαθητής -Ενεργός πολίτης
Υπεύθυνος ΜΑΚΙ Αχαΐας – Έχει ενεργό δράση σε πολλά πρόγραμμα όπως η 45η Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας . Τέλος είναι Έφηβος Βουλευτής (πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων ) της ΚΖ συνόδου 2022-2023