Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής για συνάντηση με Ερντογάν: «Ευκαιρία να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης»

«Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της», τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες – Αδιέξοδο για το μεταναστευτικό λόγω Πολωνίας και Ουγγαρίας  – Οι 27 δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της επίμονης άρνησης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και επισήμανε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων. Ο Πρωθυπουργός απάντησε επίσης σε ερωτήσεις τόσο για την συνάντηση που θα έχει στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αλλά και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε επίσης, ότι «η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου».

Δείτε τις δηλώσεις

«Όσον αφορά την προστασία των  εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης της μετανάστευσης, την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στα κράτη προέλευσης, υπάρχει μια καθολική συμφωνία των κρατών – μελών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπήρξε μίας συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών που αφορά το νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εξαίρεση την Ουγγαρία και την Πολωνία ωστόσο, επισήμανε πως επί της ουσίας δεν  θα υπάρχει αλλαγή στο Σύμφωνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί να «τσακίσουμε» τα δίκτυα των διακινητών «ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να μην μπαίνουν σε βάρκες και σαπιοκάραβα».

«Πολύ λιγότερες βάρκες έρχονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στατιστικά τα τελευταία 4 χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο γιατί πολύ λιγότερες βάρκες έφτασαν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες, με την Λιβύη και ν αποθαρρύνουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους στις βάρκες» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της με την Τουρκία»

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους ανέφερε ότι: «θα είναι η πρώτη μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της.»

«Κρατώ το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχε περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία όσον αφορά την παραβίαση του εναέριου χώρου. Υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να επιτυγχάνουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλο από το να αποτρέπουμε βάρκες να ξεκινούν από στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο ευρύτερης συνεργασίας.

«Μπορούμε να αποδείξουμε και στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αντιμετώπισης αρκεί να το θέλει και η ίδια».,

Για την Frontex

Ερωτηθείς για το αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Frontex θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν γνώριζε την συγκεκριμένη πληροφορία και τόνισε ότι «με την Frontex έχουμε μια κοινή αποστολή και είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ, είναι διακρατικός οργανισμός επιφορτισμένος με την ασφάλεια των συνόρων.»

Για τον Φρέντι Μπελέρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους σχετικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπέλερη και επισήμανε πως θέλω να «εκφράσω την απογοήτευσή μου, την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος συλλαμβάνεται ουσιαστικά δύο μέρες πριν την εκλογή του, βρίσκεται ακόμη στη φυλακή, κατά την άποψή μας με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου και την προσπάθεια που κάνει η Αλβανία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Προσβλέπω να επιλυθεί πολύ σύντομα το ζήτημα».

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Σε ερώτηση για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως δεν έχει να σχολιάσει κάτι άλλο και επισήμανε πως είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού από άλλους.
«Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας» σχολίασε.

Επισήμανε επίσης πως «το πρώτο μου μέλημα είναι να υλοποιήσω το κυβερνητικό έργο με μεγάλη ταχύτητα. Γι΄αυτό εκλεγήκαμε. Από εκεί και πέρα θα είμαστε στη Βουλή για τος προγραμματικές δηλώσεις και εκεί θα βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα».

Σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα

Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικές. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».

Για τον πληθωρισμό

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της eurostat για τον πληθωρισμό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου. Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων».